Deprem binlerce yıllık tarihi de yıktı
Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi. (Fotoğraf: DHA)

Kültür Sanat Servisi

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremde çok sayıda tarihi eser zarar gördü. Hatay Arkeoloji Müzesi’nden tarihi Gaziantep Kalesi’ne, Malatya Arslantepe Höyüğü’nden Diyarbakır Surları’na onlarca tarihi bölge yıkıldı, hasara uğradı. Ülkenin son yıllardaki en büyük felaketlerinden biri olan depremde zarara uğrayan eserleri sizler için derledik.

Tarihi Gaziantep Kalesi: Gaziantep’in merkezindeki bir tepeye kurulmuş ve şehrin sembollerinden biri olan 2 bin 200 yıllık tarihi Gaziantep Kalesi, depremde kısmen yıkıldı. Kalenin güneydoğusunda bulunan burcun ve etrafındaki şeridin hasar aldığı tespit edildi. Tarihi yapının Roma döneminde gözlem amaçlı kullanıldığı biliniyor. Kalenin, tarih boyunca birçok kez restore edildiği ve son halini 2000’li yılların başında yapılan bir restorasyon ile aldığı da edinilen bilgiler arasında.

•Hatay Arkeoloji Müzesi: Dünya’nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar tespit edildi. Öte yandan Kahramanmaraş, Elbistan, Adıyaman ve Malatya müzelerde ufak çatlaklar meydana geldi.

•Malatya Arslantepe Höyüğü: Dünya Mirası alanlarından Malatya Arslantepe’deki kerpiç duvarlarda hafif kaymaların bulunduğu ve geçici çatı örtüsünde yer yer çökmeler olduğu tespit edildi.

•Diyarbakır surları: UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Mirası olarak tescillenen Diyarbakır Surları’nın bir bölümünde hafif dökülmeler oldu.

•Hatay Devleti Meclis Binası: Fransız mimar Leon Benju tarafından 1927 yılında sinema salonu olarak inşa edilen ve şimdilerde kültür merkezi ve künefe salonu olarak hizmet veren Hatay Devleti Meclis Binası da depremde yıkıldı.

•Kiliseler: Maraş merkezli Latin Katolik Kilisesi tamamen yıkıldı. Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesi de hasar gördüğü deprem sonrası başlayan yangınla boğuştu. Hatay’da İskenderun’da bulunan Karasun Mangants Ermeni Kilisesi depremde büyük hasar gören yapılar arasında. Tarihi niteliğe sahip olan Antakya Rum Ortadoks Kilisesi neredeyse kullanılamaz hale geldi. Tarihi kilisenin ön cephesi tamamen yıkıldı. Binanın ön cephesi ağır hasar aldı. Diyarbakır Suriçi’nde bulunan St. George Kilisesi’nin girişinde ufak çaplı dökülmeler olduğu tespit edildi. Yahudi Cemaati de depremle yıkıldı.

•Camiler: Hatay’daki bin 400 yıllık Habib-i Neccar Camisi tamamen yıkıldı. Sultan 2. Abdülhamit’in yapımına destek verdiği, Malatya’da bulunan tarihi Yeni Cami, Maraş merkezli depremde yıkıldı. Depremde Kalealtı’nda bulunan Tarihi Şirvani Camisi’nin minaresi çöktü. Gaziantep’in eski yerleşim bölgelerinden Karagöz Mahallesi’nde bulunan tarihi Karagöz Camisi’nin de minaresi depremle yıkıldı. Adıyaman, Maraş ve Urfa’da bulunan üç Ulu Cami depremde büyük hasar gördü. Malatya Tarihi Yeni Cami büyük hasar gördü.