Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen kentlerden Şanlıurfa ve Adıyaman'ı vuran sel felaketinde can kaybı 18'e ulaştı. Bölgedeki son durum hakkında bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu, Adıyaman'da 2, Şanlıurfa'da ise 16 kişinin hayatını kaybettiğini kaydetti. Kentteki şebeke suyu kullanımına ilişkin uyarıda bulunan Soylu, şebekeye ilk gelen suyun, sadece kullanma suyu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Deprem bölgesini vuran sel felaketinde can kaybı 18'e ulaştı
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Şanlıurfa ve Adıyaman'da, sel nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 18'e ulaştığını bildirdi.

On binlerce insanın hayatını kaybettiği ve milyonlarca kişinin çadır ve konteyner kentler gibi zorlu koşullarda yaşamaya mecbur kaldığı depremin vurduğu kentlerden Şanlıurfa ve Adıyaman'da, 14 Mart gecesinden itibaren etkili olan şiddetli yağışlar sele neden oldu. Yağışların etkili olduğu kentte yüzlerce ev ve araç sel suları altında kaldı. Ekili tarlalara zarar geldi.

ADIYAMAN'DA 2, ŞANLIURFA'DA 16 CAN KAYBI

Birçok bölgede arama ve kurtarma çalışmaların yürütüldüğü selin ardından bölgedeki son duruma ilişkin bilgi veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, sel nedeniyle Adıyaman'da 2, Şanlıurfa'da 16 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Şanlıurfa'da şebekeye ilk gelen suyun, sadece kullanma suyu olarak değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Soylu, "Biz, içme suyu takviyelerini yapacağız" dedi.

Şanlıurfa'da sel sonrası temizlik çalışmaları sürüyor / AAŞanlıurfa'da sel sonrası temizlik çalışmaları sürüyor / AA

Soylu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sabaha kadar 4 milyon metreküp su boşaltıldı. Sürekli kontrol ediyoruz. Burada arıtmaya da başladık. Su şu anda arıtılıyor. Hemşehrilerimize şunu söylemek isterim. Önümüzdeki sabah saat 05.00'e kadar devam edecek. Risk almadan hemşehrilerimiz bizi mazur görsünler. Arıtmayı rist etmeden tam anlamıyla bir noktaya geldiğimizde sabah 05.00'te sisteme vereceğiz. Bu esnada yaklaşık 100'ün üzerinde tanker getirdik. Yeni arazözler getirdik, çalışıyor.

Hemşehrilerimiz bizi biraz maruz görsünler. Suyu 5 itibarıyla vereceğiz. Yüksek konutlara ise birkaç saat sonra ulaşır. 100'ün üzerinde tanker getirdik. İçme suyu getirdik, 100 TIR'ın üzerinde. Böyle bir riskle karşı karşıya kaldık. Arkadaşlarımız suyu zamanında kapattılar. Su arıtma sisteminde temiz hale geliyor. Arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Riski iyi değerlendirdiler ve suyu zamanında kapattılar. Tamamını ilgili kanallara verdiler ve şimdi itibarıyla da buradaki su arıtma sistemine geldi.

"SUYA KANALİZASYON KARIŞTIĞI İDDİALARI DOĞRU DEĞİL"

Bir üzüntümüz var. Bir provokatif yaklaşımla, bir dezenformasyonla maalesef kendilerini gazeteci zannedenler suya kanalizasyon karıştığını bu yüzden kapatıldığını söylediler. Bunların Allah korkusu olduğunu sanmıyoruz. İnsanların zor zamanlarını istismar etmek ancak Allah korkusu olmayanları yapacağı iş. Bu değerlendirmeleri ortaya koymak gazetecilik değil, palyaçoluktur. Şanlıurfalı hemşehrilerimiz rahat olsunlar. Biz içme suyu takviyelerini mümkün olduğunca yapacağız. Büyükşehir Belediyemiz, Valiliğimiz gerekli açıklamaları yapacaktır.

Hiçbir vatandaşımızı yalnız bırakmayacağız. Hasar tespitler yapılacak. Vatandaşlarımızın yanında olacağız. 1 yılda yağan yağmur 1 buçuk günde yağdı. Bunu da alaya alıyorlar. Deprem olunca 'yüzyılın afeti' diyorlar. Daha büyük bir deprem görmüşler gibi. 'Büyük bir afet' dediğimiz zaman sanki bizim afetin büyüklüğüne sığındığımız gibi bir anlayış ortaya koymaya çalışıyorlar. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayız. Bir taraftan afetle mücadele ediyoruz bir taraftan kötücül ruhlarla mücadele ediyoruz."