Afet bölgesinin yeniden inşa çalışmalarına başlandı. Yurttaşlar, Antakya Tarihi Merkezi’nin inşaasıyla ilgili toplantının İstanbul’da yapılmasına tepki gösterdi.

Deprem bölgesinin kaderi İstanbul’dan belirlenemez
Hatay’da yapılan eyleme Dayanışma Gönüllüleri, TMMOB ve TTB üyeleri katıldı. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

Hatay’ın Antakya Tarihi Merkezi’nin planlama sürecine başlandı. Çalışmalar kapsamında Mimar Bünyamin Derman dün İstanbul Şişli’deki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde toplantı yaptı. Toplantı öncesinde ise bir araya gelen yurttaşlar, İstanbul’da düzenlenen toplantıya tapki göstererek “Antakya’nın kaderi İstanbul’dan belirlenemez” dedi. 

Konuya ilişkin açıklama yapan SOL Parti Dayanışma Gönüllüleri özetle şunları söyledi: “Antakya ilçesinde yer alan 307 hektarlık alan riskli alan ilan edildi. Riskli alan ilan edilen bölge Antakya’nın özgün mimarisini barındıran sit alanlarıdır. Gelinen süreçte Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antakya Tarihi Merkezi’nin planlama işini Riskli Alan kararının itiraz sürecinin tamamlanmasını dahi beklemeden alelacele ihale etti. Şimdi ise planlama işinin katılımcı bir süreç olarak icra edileceği ve kimsenin mülkiyet hakkına bir zarar gelmeyeceği yalan’ ile ihale alan firmanın Antakya’nın planlama sürecini anlatacağı bir sunum etkinliği planlanıyor. Bünyamin Derman Mimarlık şirketinin Istanbul’da yapacağı bilgilendirme toplantısını kabul etmiyoruz." 

***

HATAY BAROSU DAVA AÇTI

Hatay Barosu, Cumhurbaşkanlığı kararıyla Antakya’da 307 hektar alan için verilen "riskli alan" kararına karşı adliye işlemlerinin yürütüldüğü konteyner önünde açıklama yaptı. Burada konuşan Hatay Baro Başkanı Cihat Açıkalın, "Yaşam alanları ve Miheyla Kuç Cenneti enkaz döküm alanı olarak belirlenmiştir. Ne bu alan, ne de şehrimizin tek bir karış toprağı rant uğruna feda edilmeyecektir. Danıştay’a dava açtık, sürecin takipçisi olacağız" dedi.