10 ili vuran depremlerin ardından yıkılan binalara ilişkin başlatılan soruşturmalar kapsamında yapılan gözaltılar sürüyor. Bugün, Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gaziantep'te de yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı. Adıyaman'ın Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhidi Şükrü İşitmen de Mersin'de yakalandı. Yürütülen soruşturmalar kapsamında Antep'te gözaltına alınan 9 zanlıdan 5'i, Adana'da da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün tutuklandı.

Deprem felaketinde yıkılan binalar: Çok sayıda kişi gözaltına alındı, 9 zanlı daha tutuklandı

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturmalarda sorumlulukları tespit edilen 9 zanlı tutuklandı, 48'inin emniyetteki, 8'inin başsavcılıklardaki işlemleri sürüyor.

Alınan bilgiye göre, depremlerde yıkılan binalarla ilgili başsavcılıklarca resen başlatılan soruşturmalarda 163 zanlının sorumlulukları tespit edildi.

Zanlılardan 8'inin hayatta olmadığı belirlenirken, gözaltı kararı çıkarılan 155 kişiden 78 kişi yakalandı, 77'si ise aranıyor.

Gözaltına alınan zanlılardan 9'u tutuklandı, 2'si adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 48 kişinin ise emniyetteki işlemleri devam ediyor.

8 zanlının cumhuriyet başsavcılıklarındaki değerlendirmeleri sürerken, 12 kişi ise ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.

MALATYA'DA 31 GÖZALTI KARARI

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentte yıkılan ve çok sayıda ölüme neden olan bina ile sitelerde tespit edilen yapım kusurlarıyla ilgili soruşturma başlattı.

Yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 31 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı.

Şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Hakkında gözaltı kararı verilenlerin sayısının artacağı, bu kapsamda soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

GAZİANTEP'TE 5 ZANLI TUTUKLANDI

Gaziantep'te depremde yıkılan 25 binayla ilgili soruşturma kapsamında gözaltına alınan 9 zanlıdan 5'i tutuklandı.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından Gaziantep'te yıkılan 25 binaya ilişkin 9 şüpheliyi gözaltına aldı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan ve adliyeye sevk edilen 6 şüpheliden 5'i tutuklandı, 1'i adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Diğer 3 zanlının emniyetteki işlemleri devam ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun bugün İstanbul'da, yıkılan Pamukoğlu Sitesi'nin fenni mesulü A.G., de dün (12 Şubat) Afyon’da gözaltına alınmıştı.

ADIYAMAN'DA YIKILAN 6 BİNANIN MÜTEAHHİDİ ŞÜKRÜ İŞİTMEN YAKALANDI

Adıyaman'ın Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhidi Mersin'de yakalandı.

Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, soruşturma kapsamında Besni ilçesinde yıkılan 6 binanın müteahhitliğini üstlenen ve şu ana kadar 123 kişinin ölümüne neden olduğu değerlendirilen AKP Besni Yönetim Kurulu üyesi, aynı zamanda MÜSİAD üyesi de olan Şükrü İşitmen hakkında gözaltı kararı verildiği, şüphelinin Mersin Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yakalandığı ifade edildi.

Şüphelinin adli işlemleri için Besni ilçesine getirileceği, konuyla ilgili soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

Fotoğraf: Şükrü İşitmenFotoğraf: Şükrü İşitmen

ALPARGÜN İNŞAAT'IN SAHİBİ HASAN ALPARGÜN TUTUKLANDI

Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden Alpargün İnşaat firmasının sahibi Hasan Alpargün tutuklandı.

Kuzey Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da gözaltına alınarak Adana'ya getirilen Hasan Alpargün'ün İl Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye götürülen Hasan Alpargün, savcılıktaki sorgusunun ardından çıkarıldığı nöbetçi sulh ceza hakimliğince tutuklandı.

KARAKUŞ ÇİFTİ TUTUKLANDI

Öte yandan Adıyaman'da yıkılan çok sayıda binanın müteahhidi olduğu belirlenen Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş İstanbul'da tutuklandı.

Yurt dışına gitmek isterken İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınan Karakuş çifti, emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.

Yavuz Karakuş ve Sevilay Karakuş, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturması kapsamında, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan sevk üzerine Gaziosmanpaşa Sulh Ceza Mahkemesince tutuklandı.

ÖMER CİHAN TUTUKLANDI

Hatay'da depremde yıkılan Kule Apartmanı'nın müteahhidi Ömer Cihan, gözaltına alındığı Antalya'da tutuklandı.

Ömer Cihan hakkında 'imar suçu' şikayetiyle 51 dava bulunduğu ortaya çıkmıştı.

RÖNESANS'IN MÜTEAHHİDİ DE TUTUKLANMIŞTI

Yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar kapsamında, Hatay'daki Rönesans Rezidans'ın müteahhidi Mehmet Yaşar Coşkun tutuklanmış, Adana'da yıkılan bazı binaları inşa eden firmanın sahibi Hasan Alpargün Kuzey Kıbrıs’ta, Gaziantep'te yıkılan Bahar Apartmanı'nın müteahhidi İbrahim Mustafa Uncuoğlu da İstanbul'da gözaltına alınmıştı.

Depremden etkilenen illerde "Deprem Suçları Soruşturma Büroları"nın kurulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, soruşturmalar kapsamında şu ana kadar yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu tespit edilmiş 131 şüpheliden birinin tutuklandığını ve 113'ü hakkında gözaltı talimatı verildiğini bildirmişti.

(AA)