İzmir Bayraklı’da TOKİ’nin düzenlediği deprem konutları yapımı ihalesi 343 milyon TL’ye Cumhurbaşkanlığı saraylarının müteahhidi olan Rönesans Holding’e verildi. Ayrıca, deprem konutları ihalesinin sonucu, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından temel atıldıktan yaklaşık bir ay sonra açıklandı.

Deprem konutları ihalesi de Saray’ın müteahhidine

İSMAİL ARI

Temeli 22 Şubat’ta düzenlenen törenle AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atılan İzmir Bayraklı’daki deprem konutlarının ihalesi tamamlandı. Deprem konutları ihalesi Beştepe ve Okluk Koyu’ndaki Cumhurbaşkanlığı Saraylarının müteahhidi olan, ayrıca çok sayıdaki şehir hastanesini de işleten Rönesans Holding’e verildi.

Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 19 Ocak tarihinde “İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Salhane ve Mansuroğlu Mahallelerinde 910 Adet Konut ve 132 Adet Dükkan İnşaatı İle Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi” adı altında bir ihale düzenledi.

İhale 343 milyon TL’ye Rönesans Holding’e bağlı REC Uluslararası İnşaat Yatırım Şirketine verildi.

YİNE PAZARLIK USULÜ

Temel atma töreninden yaklaşık bir ay sonra sonucu açıklanan ihale, Kamu İhale Kanunu’nun “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların” ortaya çıkması durumunda kullanılması gereken tartışmalı 21/B maddesinde düzenlenen pazarlık usulüyle yapıldı.

EN ZENGİN İKİNCİ İSİM

Kamu kurumlarından milyarlarca liralık ihaleler alan Rönesans Holding’in sahibi Erman Ilıcak, 2016-2018 yıllarında da servetini ikiye katladı. 2016 yılında 2 milyar dolar olan serveti 2018 yılında 4 milyar dolara çıkaran Ilıcak, Forbes dergisinin Türkiye'nin en zenginleri araştırmasında Murat Ülker’den sonra ikinci sıraya oturdu.

Rönesans Holding'in Ankara Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın yanı sıra Marmaris Okluk Koyu'ndaki yazlık sarayı da inşa eden şirket olduğu biliniyor. Şirket aynı zamanda da milyarlarca lira kira ödenen tartışmalı şehir hastanelerinin ihaleleri ile birçok kamu kurumunun inşaat ihalelerini de aldı. 11 şehir hastanesinden, Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa ve İstanbul Başakşehir’de bulunan toplam beş şehir hastanesini Rönesans Holding işletiyor.

PİSTİN ÜZERİNE İNŞA ETTİLER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen yıl meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği Elazığ depreminin ardından inşa ettirdiği konut projeleri için de Rönesans Holding’e 258 milyon TL’lik ihale verdi. Öte yandan, Holding adından son olarak, milyonlarca liralık İstanbul Atatürk Havalimanı pistleri üzerine inşa edilen pandemi hastanesiyle söz ettirdi.

117 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

30 Ekim 2020’de meydana gelen deprem ve deprem sonucu oluşan tsunami nedeniyle can kayıpları yaşanmış ve birçok binada da hasar görmüştü. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de biri boğulma sonucu olmak üzere toplam 117 kişi hayatını kaybetti ve bin 34 kişi de yaralandı. Depremin ardından İzmir'de 3 bin 944 bağımsız bölümü bulunan 618 binanın ağır, 6 bin 617 bağımsız bölümlü 660 binanın ise orta hasarlı olduğu belirlendi.