Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın İstanbul’daki kamu binalarının depreme karşı güçlendirilmesi için bu yıl ayırdığı kaynak yalnızca 800 bin lira. Bu tutar, İstanbul’da ortalama 1 konut fiyatına denk geliyor.

Deprem önlemine yalnız 1 ev parası

Haber Merkezi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “İstanbul’a 2020 ve 2021 yıllarında bakanlığınız tarafından depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı nedir?” sorusunu yanıtladı.

Yanıta göre, bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, geçen yıl İstanbul iline ‘Deprem Performans Analizi’ için yalnızca 210 bin lira ödenek ayırdı, bu ödeneğin 179 bin lirası harcandı. Bu yıl yapılacak olan güçlendirme çalışmaları için ayrılan kaynak ise 800 bin lira artı KDV.

BAKANLIK NE ÖNLEM ALDI?

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, yazılı önerge vererek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda olası bir depreme karşı alınan önlemleri, yapılan çalışmaları sordu. Önergede özetle şu sorular yer aldı:

► Bakanlığın kamu hizmetinin aksatılmaması için afet karşısında hazır planı bulunmakta mıdır?
► İstanbul ilinde Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşların binalarının depreme karşı dayanıklılık testi yapılmış mıdır? ► Dayanıklılık testi yapılan bina sayısı nedir?
► İstanbul iline 2020 yılında bakanlığınız tarafından depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı nedir? Ne kadarı harcanmıştır? 2021 yılında ne kadar kaynak ayrılmıştır?
► İstanbul ilinde deprem güçlendirmesi yapılmayan ve bakanlığınıza bağlı olan binalarda meydana gelecek olayların sorumlusu kim olacaktır?

DAHA VERİ TOPLANIYOR

Önergeye Bakan Kurum adına bakanlığın Strateji ve Geliştirme Başkanlığı yanıt verdi. Yanıtta, iki yıldır yapılan akademik çalışmalarla bir metodun geliştirildiği belirtilerek, “Bina performansı analizi niteliğinde olmamakla birlikte, kullanılan bu metotla kamu yapılarının envanterlerini çıkarılmakta ve risk önceliklendirilmesi yapılmaktadır. Metot doğrultusunda 81 ilimizde çalışmalara başlanmıştır. Bugün itibariyle 81 ilimizde veri toplama çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanması sonrasında kamu kurum ve kuruluşlarından performans analizine ihtiyacı olanların, kurumların talepleri dahilinde gerekli iş ve işlemleri yürütülecektir” dendi.

3 BİN KAMU BİNASI İNCELENDİ

Yanıta göre bakanlık, ülke genelinde bugüne kadar yalnızca 3 bin 179 kamu binasında deprem dayanımlarının belirlenmesi ve gerektiğinde güçlendirme projelerinin hazırlanması için çalışma yaptı. Bazı kamu kurum ve kuruluşları ise bakanlık dışında kendi bünyelerinde ya da valilikler kanalıyla deprem inceleme çalışmalarını yürüttü.

İstanbul’da bakanlığa bağlı TOKİ’nin hizmet binası inşaatı, deprem yönetmeliğine uygun şekilde 2013’te tamamlandı. Yine bakanlığa bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce kullanılan 7 hizmet binasında depreme karşı dayanıklılık testi yaptırıldı.

Yanıtta bakanlığın, ‘riskli alanlar’ ve ‘riskli yapılar’ üzerinde sürdürülen kentsel dönüşüm uygulamalarına teknik ve mali destek sağladığı da ifade edildi.

İSTANBUL’DA İKİ KONUT ALINAMIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, depreme karşı alınacak önlemler için İstanbul’a ayrılan kaynakla ilgili soruya ise şu yanıtı verdi: “Bakanlığımıza bağlı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından İstanbul iline 2020 yılında Deprem Performans Analizi için ayrılan 210 bin 794,22 TL (KDV dahil) ödeneğin 179 bin 124,22 TL’si harcanmıştır. 2021 yılında yapılacak olan güçlendirme çalışmaları için ise 800 bin TL +KDV ödenek ayrılmıştır.”

Gayrimenkul değerlendirme platformu Endaksa’nın verilerine göre, İstanbul’da ortalama konut fiyatı 548 bin lira. Buna göre, bakanlığın bu yıl deprem önlemleri için ayırdığı kaynak, İstanbul’da ortalama 1,5 ev fiyatına denk geliyor.