Depremde bile proje onayladılar

Gökay BAŞCAN

Ülke enkaz altında can çekişirken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı rant ve talan projelerini onaylamakla meşgul. Depremin yaşandığı 6 Şubat sabahından bugüne kadar 330 projeye onay verdi. Bu süre zarfında ise 240 proje için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatıldı.


Yaklaşık 45 bin kişinin hayatını kaybettiği depremin üzerinden 20 gün geçti. Milyonlarca insan, yardıma muhtaçken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, talan projeleri onaylamaktan geri durmadı. Çoğunluğunu enerji ve maden sektöründen olan 324 projeye ÇED gerekli değildir kararı verildi. 4 projeye de ÇED olumlu dendi. Buna karşın reddedilen proje olmazken 240 proje için ÇED süreci başlatıldı.

324 ÇED gerekli değildir kararı verilen projelerin 109’u enerji sektörüne ait. Enerjiyi ise madencilik, gıda ve konut projeleri takip etti. ÇED gerekli değildir kararı alınan konut projeleri İstanbul, Bolu, Van, Bingöl ve Yalova illerini kapsıyor.

BAKANLIĞA TAM YETKİ

Öte yandan depremin ardından yaşanan felaketin başlıca sorumlularından olan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na tam yetki verildi. Deprem bölgelerinde denetimsiz bir şekilde faaliyetlerini yürütecek olan Bakanlık aynı zamanda orman ve mera alanlarını imara açabilecek. Plan askı süresi boyunca itiraz hakkı ortadan kaldırılırken mülkiyette tek yetkili Bakanlık oldu.