Bir yurttaş AKP’li Çekmeköy Belediyesi’nin deprem toplanma alanını yapılaşmaya açmasını yargıya taşıdı. Davayı kazanan belediye, yurttaştan 5 bin 500 TL vekalet ücreti istedi, ödenmezse haciz işlemi başlatılacağını belirtti.

Depremde binada mı toplanacaklar!
Parkın yapılaşmaya açılmasına karşı günlerce nöbet tutulmuştu. (Fotoğraf: BirGün)

İsmail ARI

Deprem felaketinde binlerce yurttaş yaşamını yitirdi. Depremin vurduğu 10 kent adeta yerle bir oldu. Yurttaşların tüm itirazına rağmen deprem toplanma alanını yapılaşmaya açan İstanbul’daki AKP’li Çekmeköy Belediyesi ise bir skandala daha imza attı.

Çekmeköy Belediyesi, geçen yılın haziran ayında Mehmet Akif Mahallesi’ndeki deprem toplanma alanı da olan parkı yapılaşmaya açtı. Bölge halkının tüm tepkisine rağmen, park alanındaki ağaçlar söküldü, direnen yurttaşlar gözaltına alındı ve park betona gömüldü. Belediye, yurttaşların pakı korumak için günlerce nöbet tutup, eylemler yapmasına ve binlerce imza toplamasına rağmen parka inşa ettiği pazar alanı projesi için yaklaşık 31 milyon TL harcadı.

5 BİN 500 TL İSTEDİLER

Bölge sakinleri adına Meryem Canverdi isimli yurttaş, deprem toplanma alanının korunması için Çekmeköy Belediyesi’ne karşı dava açtı. Kapalı pazar alanı projesi için düzenlenen ihalenin ve inşaat ruhsatlarının iptalini istedi. Ancak mahkeme, deprem toplanma alanını korumak isteyen halkı değil de AKP’li Çekmeköy Belediyesi’ni haklı buldu, davayı belediye kazandı.

Tüm bunların ardından, aylar sonra ve yaşanan büyük deprem felaketine rağmen Çekmeköy Beldiyesi’nin zabıta ekipleri Meryem Canverdi’nin kapısını çaldı. Canverdiye belediye personeli tarafından verilen evrakta, “Canverdi’nin kaybettiği davada mahkemenin belediye lehine 5 bin 500 TL vekalete hükmettiği, bu paranın 7 gün içerisinde belediyenin banka hesaplarına yatırılması gerektiği aksi halde icra işlemlerinin başlatılacağı” ifade edildi.

İHTİYAÇ VARMIŞ!

“Hakkımızı savunurken, deprem toplanma alanımızı korumak için mücadele ederken cezalandırıldım” diyen Meryem Canverdi, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Geçen yıl park alanını yapılaşmaya açan projenin ihalesinin ve inşaat ruhsatlarının iptali için dava açtım. Büyük bir deprem felaketi yaşadık ve İstanbul’da da büyük bir deprem bekleniyor. Buna rağmen belediyenin belirlediği bilirkişi heyeti, ‘deprem toplanma alnının yapılaşmaya açılmasına ihtiyaç olduğunu’ belirtmiş. Bu yönde rapor hazırlandığı için davayı kaybettik ve belediye haklı görüldü. Ancak karara itiraz edeceğiz. Belediye personeli bu belgeyi getirip bana verdi. Ödediğimiz vergiler belediyeye yetmiyor herhalde” dedi.