Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerde büyük yıkımın yaşandığı ve afet bölgesi ilan edilen illerde kayıtlı çiftçiler için 2022 üretim yılı mazot ve gübre destekleme ödemeleri nakit olarak verilecek.

Depremden etkilenen çiftçilerin mazot ve gübre destekleri nakit ödenecek
Fotoğraf: AA

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremle nedeniyle afet bölgesi ilan edilen 11 ilde, 2022 yılına ait gübre ve mazot destekleme ödemelerinin nakit verilmesi kararlaştırıldı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Kararı ile Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeyle “2022 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2023 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Karar”da değişikliğe gidildi.

Karara ilişkin açıklamalarda bulunan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, 2023 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) başvurusunu yapan üreticilerin 28 Şubat'ta sona erecek ürün güncelleme sürelerinin de 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) uygulaması göz önüne alınarak 8 Mayıs'a uzatıldığını söyledi.

Kirişci, söz konusu illerdeki yurttaşlara yıl boyunca ödenecek 530 milyon liralık destek ödemelerinin şubat sonuna kadar yapılacağını belirterek “11 il için 185 bin işletmeye, 2 milyon büyükbaş için hayvan başına 500 lira ve 9 milyon küçükbaş için hayvan başına 50 lira olmak üzere toplam 1,5 milyar lira yem desteği vereceğiz” dedi.

Bakan Kirişci, Adana özelinde sağlanan desteklere değinerek “Kent özelinde 363,2 milyon lirası mazot ve gübre, 5,6 milyon lirası yem bitkisi ve 63,5 milyon lirası hayvancılık olmak üzere toplam 432,3 milyon liralık destek bu ay sonuna kadar çiftçilerin hesaplarına yatırılacak” diye konuştu.

BAZI DESTEKLERDE BAŞVURU SÜRELERİ UZATILDI

Depremden etkilenen illerde ÇKS'ye kayıtlı çiftçilere destek olmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisinin hububat ve bakliyatlarda cins ve kota sınırı olmaksızın üreticiden alım yapacağını vurgulayan Kirişci, şunları ifade etti:

“Deprem nedeniyle bazı desteklemelerde başvuru süresini uzattık. Son başvuru tarihlerini organik ve iyi tarım uygulamaları için 8 Mayıs, toprak analiz desteği için 31 Mart, yağlı tohumlu bitkiler fark ödemesi desteği için 2 Mayıs olarak düzenledik. Daha önce Cumhurbaşkanı'mızın açıklamış olduğu pamuk ve ayçiçeği fark ödeme miktarlarındaki artış Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede özellikle kütlü pamukta fark ödemesi desteğini yüzde 45,5 artırarak kilogram başına 1 lira 60 kuruş vermiş olduk. Yağlık ayçiçeğinde fark ödemesi desteğini yüzde 40 artırarak 70 kuruşa çıkarmış bulunuyoruz.”

(AA)