Deprem sonrası en çok göç alan illerden biri olan Ankara’da emlak fiyatlarındaki artış katlandı. Kiralık konut fiyatları yüzde 65 artarken deprem bölgesinden gelen yurttaşlar uygun konut bulamıyor.

Depremin ardından Ankara'da kiralar katlandı
Fotoğraf: AA

EKONOMİ SERVİSİ

Evleri hasar gördüğü ve yıkıldığı için kentleri terk etmek zorunda kalan depremzedelerin barınma sorunu hâlâ daha devam ediyor. 11 ili etkileyen depremler sonrası en çok göç alan illerden biri Ankara olurken şehirde emlak fiyatlarındaki artışa ise yetişilemiyor.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam katıldığı bir canlı yayında “Ankara’da 11 ilden gelen 350 bine yakın depremzede vatandaşımızı misafir ediyoruz. Bu rakam her geçen gün artıyor. Zaten kiralık sıkıntımız vardı, bu kadar nüfus da Ankara’ya gelince ciddi anlamda kiralık tarafında sorunlar yaşıyoruz. Çok astronomik rakamlarla karşı karşıya gelebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Satılık tarafın kiralığa göre biraz daha yavaş gittiğini söyleyen Akçam “Rakamlarda 2 haftadır çok ciddi bir artış var. Fiyatlar yüzde 65 oranında yukarıya çıktı" diye konuştu.

AYNI ANDA EV BAKILIYOR

Maraş merkezli depremlerin ardından Hatay Antakya’dan göç etmek zorunda kalan Son Söz Gazetesi Muhabiri Mustafa Doğan Bulut da 3 haftadır Ankara’da ev arayışında olduklarını söyledi. Depremin ardından ailesiyle önce Nevşehir’e ardından Ankara’ya geçen Bulut, “Şu an Sincan Öğretmen evinde kalıyoruz. Düzenli bir yaşama geçmek için ev arayışına başladık ama en uygun evler kotta bulunuyor. Eksi 3’üncü katta yer alan evler için 6–6 bin 500 lira kira isteniyordu. Depremden çıktığımız için yerin altındaki bir dairede kalmak istemiyoruz. İlk haftalarda biraz beklemek istemiştik. Ancak ilk geldiğimizdeki fiyatlar şimdiye göre daha uygundu” ifadelerini kullandı.

Devlet desteğinin konutun kiralanmasından sonra alındığını hatırlatan Bulut, “Henüz destek alamadık. Evi kiraladıktan sonra kontratı göndermek gerekiyor. Daha sonra kira desteği veriliyor. Ancak şu an evi kiralayacak maddi gücü bulamıyoruz. Yaşanılabilir konutların kirası 8-9 bin lirayı buluyor. Bu rakamlar ilk aşamada bizim karşılayabileceğimiz meblağlar olmuyor” diye konuştu.

Kiralık konut sorunun yaşandığını da belirten Bulut, ev bakmaya başka müşterilerle birlikte gittiklerini söyleyerek “Ev sahibi ile randevulaşıyoruz. Evin önüne gidiyoruz başka müşteriler de bekliyor. Birkaç kişi aynı anda eve bakıyoruz. Şu ana kadar karşılaştığım kişilerin tamamı da depremzedeydi. Çok ciddi bir yoğunluk var. Bazı emlakçıları aradığımızda ‘kiralık ev yok’ yanıtını alıyoruz” dedi.

Rekabet Kurumu da Ankara’da faaliyet gösteren emlakçıların, gayrimenkul danışmanlarının ve komisyoncuların, deprem sonrası satış ve kiralama ücretlerinde birlikte fiyat belirleyerek rekabeti ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla ön araştırma başlattı.

Elde edilen bulgular doğrultusunda incelemelerin kapsamının genişletilerek diğer illerin de kapsama dahil edilebileceği belirtiliyor.

ÖN ARAŞTIRMA BAŞLADI

Rekabet Kurumu yetkilileri, Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra gayrimenkul satış ve kiralama bedellerinde görülen yüksek oranlı artışların, gerek bulunduğu şehirde ev arayan gerekse deprem nedeniyle farklı yerlere taşınmak durumunda kalan tüm vatandaşlar bakımından mağduriyet oluşturduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Rekabet Kurumu, tüm teknik altyapısı ve personel kaynağıyla kartelleşmeyi engellemeye yönelik olarak yaptığı incelemeleri gayrimenkul piyasası üzerinde derinleştirmeye önümüzdeki dönemde de devam edecek, piyasa koşulları dışında gerçekleşen fiyat oluşumlarına yol açanların tespiti halinde sorumlular hakkında en ağır yaptırımları uygulayacaktır.”