Depremzedeler yolu kapattı

Berkay SAĞOL

İzmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen, 117 kişinin yaşamını yitirdiği 6,9 büyüklüğündeki depremin ardından evsiz kalan binlerce yurttaş, hâlâ sorunlarına çözüm bekliyor. Depremin üzerinden geçen 7 ayda yalnızca hasarlı binaların yıkım işlemleri tamamlandı, depremzedelere verilen sözler ise tutulmadı.

Bayraklı Belediyesi önünde dün bir araya gelen depremzedeler, burada yaptıkları açıklamanın ardından yolu kapatarak Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’ne yürüdü. İl Müdürlüğü’ne dilekçe veren depremzedeler, evlerini yeniden yapabilmek için konut kredisi miktarının yükseltilmesini ve faizin düşürülmesini istedi.

ZORAKİ GÖÇ YAŞANACAK

Bayraklı Belediyesi önünde yapılan açıklamada konuşan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, TOKİ tarafından ihaleye çıkarılan, hem proje alanlarında hem de rezerv alanda yapılan hiçbir konutun depremzedelere ücretsiz olarak verilmediğine dikkat çekti. Geçmişte alınan tüm yanlış kararların faturasının bugün depremzedelere kesildiğini vurgulayan Özkan, deprem sonrası kentsel dönüşümün bütün yükünün depremzedenin sırtına yüklenmesinin adil olmadığını dile getirdi.

Özkan, şunları söyledi: “Bölge insanı genellikle 65 yaş ve üzerinde, emekli maaşıyla kıt kanaat geçinmeye çalışan dar gelirli sınıfındandır. Bahsedilen kredi tutarlarını ödemeleri mümkün değil. Bu konuda sorumluluk; aylık yüzde 0,30 gibi düşük bir faiz oranıyla, 2 yılı ödemesiz toplam 20 yıl vadeli 450 veya 500 bin TL gibi bir kredinin sağlanması yoluyla kamuya düşüyor. Aksi halde depremzedeler tüm mal varlıklarını yok pahasına satarak bölgeden göç etmeye zorlanacaklar. Bunun adı zoraki göçtür.”

ARSANIZI SATMAYIN

Depremzedelerin sorularını yanıtlayan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal ise yurttaşların mağduriyetini minimum seviyeye indirmeye çalıştıklarını belirterek şunları kaydetti: “Bakanlık tarafından depremle ilgili verilecek kredi 200 bin lira ama bu birçok yerde yetmeyebilir. Onun üzerindeki kredi limitinin de doğru ayarlanması lazım. Kesinlikle evinizi, arsanızı satmayın. Kesinlikle belediyeden, belediye şirketinden fikir almadan evlerinizi müteahhitlere vermeyin. Plan notlarımız bitti. Biz arkadaşlarımıza talimatları verdik, işlemi hızlandırıyoruz.”

***

AKP ve MHP’den önergeye ret

CHP’nin depremzede mülk sahiplerine düşük faizli, uzun vadeli kentsel dönüşüm destek kredisi sağlanması için Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verdiği önerge, AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bunun üzerine CHP, önergeyi yasa teklifi olarak TBMM Başkanlığı’na sundu. CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır, “Devlet vatandaşını yüzüstü bırakmaz. Depremzede vatandaşlarımız mağdur, faizlerin yüksek ve kısa vadeli olmasından dolayı evlerini yapamıyor, yaptıramıyor. Arsalarını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyorlar. Bu vatandaşlarımıza el uzatmak devletin boynunun borcu. Önergemiz komisyonda reddedildi; fakat bu kanun teklifim ile gelin bu mağduriyeti önleyelim” dedi.