İzmir’deki depremzedeler, yüz yüze eğitimin başlamasıyla çocuklarını üniversite için şehir dışına nasıl göndereceklerini, küçük çocuklarının ise servis ücretlerini nasıl karşılayacaklarını düşünüyor.

Depremzedelerin eğitim sınavı

Berkay SAĞOL

İzmir’in Seferihisar açıklarında gerçekleşen depremin ardından depremzedeler yaklaşık bir yıldır taleplerinin karşılanması için bekliyor. Deprem sırasında veya sonrasında evlerini kaybeden depremzedeleri, yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte yeni sorunlar bekliyor.

Maddi zorluklarla da boğuşan depremzedeler, şimdi ise kara kara İzmir dışına üniversite için gönderecekleri çocuklarının masraflarını nasıl karşılayacaklarını düşünüyor.

Deprem sırasında binası yıkılan depremzedelerden olan Ebru Sevinç, “Depremin ardından kiraya çıktık ve yaklaşık 1 senedir kira ödüyoruz. Eşim emekli, ben ev hanımıyım. Evimize sadece 1 maaş giriyor ve biz bu maaşla hem kira ödeyip hem de diğer giderlerimizi karşılamaya çalışıyoruz. Bir de şimdi iki çocuğumuz İzmir dışında üniversite okumak için gidecek. Ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Bütün bu masrafların altından nasıl kalkacağız bilmiyoruz. Çaresiz bir durumda kaldık” dedi.

Depremzedelerden olan Hakan İlhan da benzer bir sorunla karşı karşıya. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Bölümünü kazanan kızı Sude İlhan’ın eğitim masraflarını karşılamakta zorlanıyor. Kırtasiyeci olan İlhan şu ifadeleri kullandı: “Kira öde, borç öde, kredi öde derken çok ciddi bir masrafımız oluştu. Ben kırtasiyeciyim ve maalesef tıp fakültesinde kitaplar ve diğer ders materyalleri çok pahalı. Kızıma hissettirmeden bu zorluğu aşmaya çalışıyorum. Önüme gelen, tanıdığım herkese kızım adına burs için başvuru yapıyorum” diye konuştu.

Depremzede Doğa Irmak da bu sene üniversiteyi kazananlardan biri. Anne İncilay Irmak, “Tamamen yeni bir hayat kurmaya çalışıyoruz. Kızım bütün bu yaşananların ardından tam burslu olarak Kıbrıs Uluslararası Final Üniversitesi’ni kazandı. Biz çok mutlu olduk ama şimdi onu nasıl okutacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.