Depremzedelerin kira isyanı büyüyor
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Depremlerin büyük yıkıma neden olduğu 11 kentte büyük bir göç dalgası başladı. Yaşadığı kenti terk eden depremzedeler, bulabildikleri eşyalarıyla çevre illere ve büyük şehirlere göç etmeye başladı. AFAD dün yaptığı açıklamada, " 216 bin 347 afetzede bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir" denildi.


Ancak depremzedelerin akın ettiği kentlerdeki fahiş kira artışları dikkat çekti. Büyükşehirlerin yanı sıra Mersin, Elazığ, Isparta gibi deprem bölgesine yakın kentlerde kira artışları 100'ü buldu. En çok göç alan kentlerin başında gelen Ankara'da ev kiralarındaki artışa depremzedeler tepki gösterdi. Ankara Emlakçılar Odası'na başvuran birçok depremzede, ev sahiplerinin fahiş ücret talep ettiğini söyledi.

Gaziantep'te 4 çocuğu ile yaşadığı 3'üncü kattaki evinde depreme yakalanan ve evi ağır hasar görünce Ankara'ya gelen Hüseyin Orhan, "Depremden sonra oğlumla Ankara'ya geldim. Kızım ve annesini de başka akrabalarımın yanına yolladım. Ankara'da da barınacak bir ev arayışı içerisindeyiz" dedi.
Başkentin birçok noktasında kiralık evlere baktıklarını söyleyen Orhan, ''Depremden birkaç gün önce normal seyrinde izleyen ev fiyatlarını 'fırsatçı' dediğimiz insanlar astronomik olarak iki katına çıkartmış. Empati kuracaksın sen de aynı durumu yaşayabilirdin. Biz bir yere gittik; daha önce 6 bin lira olan ev şimdi 11 bin lira. Böyle bir dünya yok. Biz 5 tane eve gittik, hepsinde de bu şekilde bir hareket gördük" diyerek tepki gösterdi.

DEPREMZEDEYE EV VERMEK İSTEMİYORLAR

Ankara Emlakçılar Odası Başkanı Hakan Akçam da depremzedeleri kiralık konutlara yerleştirmede zorluklar yaşadıklarını söyledi. Ankara'ya deprem bölgesinden 27 bine yakın vatandaş geldiğini belirten Akçam, "Ev sahiplerinden 'ben depremzedeye ev vermek istemiyorum' diyenler de çıktı. Nedenini sorduğumuzda, ilerleyen zamanlarda, birkaç ay sonra kira almakta zorlanacaklarını, buraya gelen birkaç ailenin bir arada yaşayacağını, buraya gelen kişilerin işlerinin olmayacağını söylediler. Ticaret Bakanlığı'nın fahiş fiyat ceza uygulaması var. 200 bin lira civarında bir ceza veriliyor. Bunun fırsatçı olan ev sahiplerine yazılmasını önemle istiyoruz. Bu konuda da biz destek vereceğiz" diye konuştu.