Depremzedelerin mallarına gasp
Depremlerin ardından afetzedelerin güvenlik kaygısı sürüyor. Hasarlı binalarda yıkım yapan şirketlerin, aynı anda başka özel mülklere de girdiğini belirten yurttaşlar “Mallarımız gasp ediliyor. Suç duyurusunda bulunacağız” dedi
İlayda KAYA
Maraş merkezli depremlerin ardından bölgedeki yurttaşların güvenlik kaygısı hâlâ devam ediyor. Afetzede yurttaşlar yağma ve gasp gibi çeşitli sorunlardan şikâyetçi. Hatay’ın Defne ilçesindeki Turunçlu Mahallesi’nde hasarlı binalarda yıkımları yapan şirketlerin evlerin içine girdikten sonra kalorifer petekleri, musluklar gibi hurdaları izinsiz olarak aldığı belirlendi.
YAĞMA YAPIYORLAR
Bazı yurttaşlar, evlerinden çıkardıkları ve kendi mülklerine koydukları hurdaların şirketler tarafından hanelerine girilerek gasbedildiğini söyledi. Afetzedeler, “Kendi özel mülkümden çıkardığım hurdaları haneme izinsiz girerek ‘Bunlar bizim’ diyerek almışlar. Ellerinde kanıt yok, onların da değil. Polis de bu duruma sessiz. Suç duyurusunda bulunacağız, eşyalarımızı geri istiyoruz” dedi.
Defne’de depremin ardından evi yıkılan yurttaş, BirGün’e yaptığı açıklamada, eşyalarının hanelerine girilip izinsiz alındığını söyleyerek şunları anlattı:
“Evimiz hasarlı. Biz de evimizdeki musluk, lavabo ve kalorifer petekleri gibi eşyalarımızı çıkardık. Sonra başka apartmanın yıkımlarını yapan şirketler ‘Bunlar bizim’ diyerek geldiler ve hurdaları aldılar. Yıkılacak parselin içinde hurdalar olmamasına rağmen gelip polis eşliğinde haneme girmişler. Üstelik ben şehir dışındayım. Bu haneye tecavüz ve gasptır. Ağır hasarlı binalarda yağma yapıyorlar ya buna izinleri var mı? Kendi tapulu hanemden, kendi evimden çıkardığım hurdaları gelip evimden izinsiz almışlar. Duvarı aşıp gelip benim parselimden nasıl alabilirler? Onların binasıyla bir alakası yokken hem de... Polis de bize yardımcı olmadı, benim haneme izinsiz girilmesine izin verdi. Beş kardeşiz ve hepimizin evinden çıkan eşyalar var. Ailemin yaklaşık 400-500 bin TL’lik zararı oluştu. Eşyalarımızı geri istiyoruz.”
MAĞDURİYETİ GİDERİN
Polise yeniden başvurduklarını söyleyen bir yurttaş da, “Polis ‘Ben müdahil olamam’ diyor. Benim parselimde olanı nasıl başkasına veriyor? Girmesine nasıl izin verir?” diye sordu. Suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyen yurttaşlar, “Biz eşyalarımızı geri istiyoruz. Mağduriyetimizin giderilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
***
Sürecin takipçisiyiz
Dayanışma Gönüllüleri Hatay Koordinasyon Merkezi'nden Serbay Mansuroğlu ise yaşananları şöyle değerlendirdi: “Deprem sonrası enkaz toplama işlemleri özensiz ve yıkım yönetmeliğine aykırı yapılmıştı. Enkaz toplama, kaldırma işlemlerinin bitmesiyle ağır hasarlı ve yıkık binaların ihalesi şirketlere verildi. İhaleler kapsamında başlayan yıkımlar öncesi yurttaşların ağır hasarlı ve yıkık evlerinden çıkarmak istedikleri kalorifer petekleri gibi eşyaların tahliyesine şirket yetkilileri tarafından izin verilmemiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, şirketlere kıyak ihalelerden acilen vazgeçmelidir. Bunun için yapılan ihalelerin teknik şartnameleri kamuoyu ile paylaşılmalı, bu şartnameler yurttaşları mağdur etmeyecek şekilde düzenlenmelidir. Kamu yararı gözetilerek yapılacak ihalelerle şirket temsilcilerinin keyfi tutumlarından vazgeçmelerinin önüne geçilmelidir. Biz sürecin takipçisiyiz. Yurttaşlarla birlikte şirketlerin ve Bakanlığın karşısındayız.”