Depremzedelerin evlerinin yeniden inşası için başlatılan Halk Konut projesinde imza atıldı. Başkan Tunç Soyer, “Bu model İzmir’e de Türkiye’ye de umut” dedi.

Depremzedelerin umudu Halk Konut
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

İzmir’de kentsel dönüşüm projelerinde uygulanan kooperatifçilik modeli bu kez de depremzedeler için gerçekleşiyor. Kentte 30 Ekim 2020’de gerçekleşen depremde hasar gören, yıkılan, yıkılacak olan ya da riskli yapı kabul edilen binaların yerine yenilerini yapmak için başlatılan Halk Konut projesinde ilk imzalar Tarihi Havagazı Fabrikası Gençlik Yerleşkesi’nde atıldı.

Bayraklı’nın Manavkuyu Mahallesi’ndeki Dilber Apartmanı sakinlerinin kurduğu Halk Konut 1 Yapı Kooperatifi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şirketleri EGEŞEHİR A.Ş. ve İZBETON A.Ş. ile Bayraklı Belediyesi şirketi BAYBEL A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim arasında imzalanan sözleşmeyle depremzedelere belediye güvencesi ve teknik destek verilecek.

BAŞARILI OLMALIYIZ

İmza töreninde yaptığı konuşmasında çok heyecanlı olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şunları dile getirdi: “Arkadaşlarım çok emek verdi. Dayanışma ile altından kalkılamayacak hiçbir zorluk olmadığını ülkeye göstermiş oluyoruz. Yaşadıklarımız bize gösterdi ki tüm zorluklara rağmen kentsel dönüşümde başarılı olmak mecburiyetindeyiz. Fakat ekonominin dibe vurduğu dönemde karşımıza o kadar çok engel çıktı ki! Müteahhitler ihalelerden uzak duruyorlardı. Halk Konut projemizle kentsel dönüşüm çalışmalarına kooperatif modelini ekledik. Bunun ilk filizleneceği yer Dilber Apartmanı. Dilber Apartmanı bir pilot uygulama. Bu model Bayraklı’ya da, İzmir’e de, Türkiye’ye de umut. Bize güvendiniz, bizim ortak irademiz üzerinde hiçbir güç duramaz. Sağlıklı, doğayla uyumlu, tasarruflu bina ne demek bunu da göstermiş olacağız. Bu bir inşaat modeli de olacak. Biz sadece Dilber Apartmanı değil bütün Bayraklı için yola çıktık.”

Depremde hayatını kaybeden yurttaşları anarak sözlerine başlayan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ise 18 aydır çözüm beklediklerini ancak bir arpa boyu yol alınmadığını söyledi. Belediyenin ve Başkan Soyer’in kendilerine umut olduğunu ifade eden Özkan, şöyle konuştu: “İzmirli depremzedeler 18 aydır evleri için çözüm bekliyor ama bir arpa boyu kadar yol alamıyorlar. Depremzedeci kimliğimizden çıkarılıp kentsel dönüşümcü olduk. 18 aydan bu yana verilen sözler tutulmayınca depremzedeler bu girdaptan nasıl kurtuluruz, diye düşünmeye başladılar. Başkanımız Tunç Soyer’in kooperatif önerisi artan maliyetlerden sonra içimizde filizlenmeye başladı ve umut oldu. Bu modelin başarılı olması zorunluluktur.”

Halk Konut 1 Konut Yapı Kooperatif Yönetim Kurulu Üyesi Soner Duymaz ise “Depremin ardından konutların yapım sürecinde 30’a yakın yapı firmaları ile görüşme yaptık ancak hiçbiri olumlu sonuç vermedi. Maliyetlerin artmasıyla gün geçtikçe evlerimizin yapılamayacağını gördük. Yardımlar neredeyse yok denecek kadar azdı. Başkan Tunç Soyer’e ve herkese bu süreçte yapıcı tavrı nedeniyle şükranlarımı sunuyorum” dedi.