Depremzedeye  kiralık ev yok
Fotoğraf: BirGün

Berkay SAĞOL

Evsiz kalan veya evine giremediği için farklı kentlere giden depremzedeleri gittikleri kentlerde yeni bir barınma sorunu bekliyor. Türkiye’nin birçok kentinde boşta olan evlerini depremzedelere ücretsiz açanların yanı sıra Mersin ve Antalya başta olmak üzere bazı illerde ise kiralarda fahiş artışlar yapıldı. Öte yandan bazı ev sahiplerinin kiralık olan evlerini depremzedelere vermek istemediği iddia edildi.

Hataylı olan ve yaklaşık üç yıldır Ankara’da yaşayan Oğuz Bozkuş, depremzede olan ailesini Ankara’ya getirmek isteyen kişilerden bir tanesi. Bozkuş, “Ankara’da çalışıyorum ve benim kendi kaldığım bir evim var. Depremin ardından her bölgede olduğu gibi benim ailemden Ankara’ya gelenler oldu ve kendi evime ailemi yerleştirdim. Ben de hem ailemden çok uzaklaşmak istemediğim için hem de deprem bölgesinden arkadaşlarımın da gelebileceği düşüncesiyle aynı sokakta bir ev daha tutmak istedim. Aynı sokakta bir ev buldum ve 7 bin 250 TL olan kirası konusunda sözlü bir şekilde anlaştık. Ben ailemi Antakya’ya almak için gittim ve yolda geri dönerken evin kirasının 7 bin 900 TL olduğunu öğrendim. Bunu da kabul ettik ancak emlakçı o sırada telefonlarıma çıkmadı ve kendisi daha sonra bana ev sahibinin Hataylı olduğumuzu duyunca, ‘Deprem bölgesinden gelirler, çok kişi kalırlar ve evi yıpratırlar’ diyerek evi bize kiralamaktan vazgeçtiğini söyledi” dedi.

“İSTENMEYEN İNSANLAR OLDUK”

Bozkuş şunları dile getirdi: “Bu tip insanların kötü düşünceli olduğuna inanıyorum. Şu anda biz, depremzedeler olarak kendi ülkemizde istenmeyen insanlar olduk. Bazı insanlar ellerinden gelen imkânlarla yardımcı olmaya çalışırken bazı kişiler ise bu şekilde davranıyor. Biz kimseye zarar verecek insanlar değiliz. Benim hali hazırda oturduğum ev sahibim bu ayın kirasını almadı, önümüzdeki ayın kirasını da almayacağını söyledi. Keşke her ev sahibi böyle olsa.”

Maraş’tan Ankara’ya taşınmak için ev arayan bir depremzede, “Ankara’da ev ararken telefonla aradığım bir emlakçı ben daha tek kelime bile etmeden ‘Yalnız depremzedeye vermek istemiyorlar’ dedi. Günlerdir parasıyla tutacak ev bulamıyoruz” dedi. Yine Ankara’ya giden bir başka depremzede ise, “Kiralık ev için aradığım emlakçı ‘Depremzedelere ev vermek istemiyoruz hem psikolojileri bozuk olduğu için kararsız oluyorlar hem parada sorun yaşama ihtimalimiz yüksek’ diye cevap verdi” şeklinde konuştu.