İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Derbent Mahallesi’nde, önceki gün kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı...

SEVGİM DENİZALTI

İstanbul’un Sarıyer ilçesine bağlı Derbent Mahallesi’nde, önceki gün kentsel dönüşüm uygulamalarına karşı barınma hakları için mücadele eden mahallelilere yönelik yapılan ev baskınları ve gözaltılara tepkiler büyüyor. Mahallelilerin rant projeleriyle yerlerinden edilmesine karşı mücadele yürüten demokratik kitle örgütleri temsilcileri, bu baskın ve gözaltıların barınma hakkı mücadelesi veren tüm yurttaşlara yönelik bir gözdağı olduğu görüşünde.  Gözaltına alınan Derbentlilerin bugün adliyeye çıkarılması bekleniyor.

Baskın ve gözaltılarla ilgili gazetemize bilgi veren avukat İbrahim Pehlivan, soruşturmada gizlilik kararı olması nedeniyle ayrıntıları öğrenemediklerini, ancak gözaltı gerekçesinin “ekonomik çıkar amaçlı örgüt kurmak” olduğunu söyledi. Pehlivan, şu bilgileri verdi:

BİR KİŞİNİN ŞİKÂYETİYLE OPERASYON
“15 Şubat’ta gizlilik kararı alınmış. Demek ki bu tarihten önce başlatılmış bir soruşturma var. Şikayetçi olan kişiler, üç ay önce karakola ifade vermeye gitmişler.  Bu soruşturma kapsamında telefon dinlemeleri yapılmış. Gözaltına alınanlar arasında mahalle kooperatifi üyesi olmayanlar da var.”

Net bir bilgi olmamakla birlikte bir kişinin şikayeti üzerine bu baskınların gerçekleştirildiğinin söylendiğini belirten Pehlivan, “Bir kişinin şikayetiyle gecenin beş buçuğunda panzerlerle operasyon yapılması çok enteresan. Bir şikayet varsa gider ifade verirler, ya takipsizlik kararı verilir ya da Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilir. Sonra da yargılama başlar. Burada yaralama yok, bir şey yok, bana bu durum çok tuhaf geldi, bir kişinin şikayetiyle olacak iş değil” dedi.

‘BASKINLAR BİR GÜN ÖNCE GELDİ’
Derbent’le ilgili, mahalleliler ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi arasında bir uzlaşma sürecine girildiğini, bugün de belediyede konuya ilişkin bir toplantının yapılacağını söyleyen Pehlivan, “Tam da bu toplantının arifesinde ve Afet Dönüşüm Yasası’nın Meclis’e gelmesinden bir gün önce bu baskınların yapılması manidar” diye konuştu.
Derbent’te dün bu baskılara karşı komisyon oluşturuldu.

KİM NE DEDİ?
Tahir Sert (ÖDP Sarıyer İlçe Örgütü): Mahalleliler yaşam alanlarını savunmak için kendi kooperatiflerini oluşturmaya başladıklarından beri Büyükşehir Belediyesi’nde bir panik havası var.

Çünkü özellikle Sarıyer mahallelerinde mücadelenin şekli değişmeye başladı. Bu kooperatifleşme bize tüzel kişilik kazandırdı. Bugün (dün) afet yasası Meclis’e geliyor, bu yasa çıktığı zaman uygulanacağı alanlarda hiçbir direniş olmasın istiyorlar. Evlerimizi ellerimizle onlara teslim etmemizi istiyorlar. Bu nedenle mahallelerde direnişi örgütleyen unsurları içeri alarak etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar.

Erbay Yucak (Bir Umut Derneği/ Kentsel Dönüşüm Mağdurlarıyla Dayanışmacı Atölye): Bu baskınların, mahallelerin meşru- hukuki- demokratik örgütlenmelerine dönük yapılması ve çete-arazi mafyası gibi ifadelerle basına servis edilmesi manidardır. Hem de Derbent’te Büyükşehir- Sarıyer Belediyesi- Mahalle dernek ve kooperatifi ortak müzakere sürdürürken…Hem de afet riski taşıyan alanlara dönük kentsel dönüşüm yasa tasarısı Meclis’te görüşülmek üzereyken…ve hatırlayalım ki mahalleliler, bu yasa tasarısına dair önerilerini geçtiğimiz hafta Meclis’e iletmek üzere heyet halinde Ankara’ya meclise gitmişlerdi. Soruşturma konusu olan bir olay varsa bile, zamanlaması ayrıca düşünülmesi gereken bir durumdur. Ancak unutulmamalıdır ki, yıllardır bu yerleşimlerde hayatlarını kurmuş insanların yerleşimlerini- hayatlarını koruma mücadelesi böylesi uygulamalarla gayrı meşru kılınamaz ve suskunluk yaratılamaz.

Çiğdem Şahin (Kent Hareketleri): Olay öyle bir boyuta geldi ki, evi için, yaşam alanı için mücadele eden insanları bile örgüt bağlantısıyla içeri almaya başladılar. Bu çok vahim. Sermayenin insanların yaşam alanlarına ucuz arsa gözüyle bakarak el koyma savaşında, artık örgüt bağlantılı içeri almaları da sık sık duyacağız gibi görünüyor. Tam da afet yasasının Meclis’e geleceği sırada, mahalle örgütlenmesinin, dayanışmanın bu kadar güçlü olduğu bir mahalleden başlamaları dikkat çekici. Derbent’e sahip çıkmanın, dayanışma içinde sesimizi yükseltmenin çok önemli olduğunu düşünüyorum.