Dere can çekişiyor: Önce beton sonra heyelan

Haber Merkezi

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde Meyra Madencilik’in zenginleştirme ve atık tesisi inşaatı heyelana neden oldu. Daha önce şirketin beton dökerek kapattığı Sarıyer Deresi yatağı şimdi de heyelan nedeniyle topraklarla kapandı. Şirketin ayrıca bölgede kestiği ağaçları dere yatağı üzerine bıraktığı iddia edildi.

Heyelan sonrası dere yatağının kapandığı görüntüleri sosyal medyadan paylaşan bölge halkından Ali Osman Sakız, “Yaklaşık 1 buçuk ay boyunca kestiği ağaçları görüyorsunuz. Ağaçların kesildiği bölümde yağmurdan dolayı heyelan meydana geldi. Burasının heyelan bölgesi olduğunu defalarca söyledik” dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Yenişehir Çevre Platformu Sözcüsü Şafak Erdem ise, “Su yollarımıza yapılan her müdahalenin sonuçlarını hesap etmemiz gereken bir dönemdeyiz. Yaşamımız, yaban hayatı ve gıda güvenliği için su çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

Bölgede daha önce çalışma yapan kepçenin heyelan nedeniyle yuvarlandığını hatırlatan Erdem, “Yüksek eğimli bu tip yerler atık barajları için maliyet açısından uygun yerler olabilir ama tekrar ediyoruz burası heyelan bölgesi. Çevre ve halk sağlığının para ile bir karşılığı yoktur” dedi.

Firmanın ayrıca elektrik hattı çekmeye çalıştığını belirten Erdem şu ifadeleri kullandı: "Kirazlıyaylalılar hattın kendi köylerinden geçmesine izin vermeyecekler. Davalar devam ederken bu izinler neden veriliyor? Kurumlarla yazışmalarımız devam ediyor. Biz itirazlarımıza artık kulak tıkanmasını istemiyoruz. İzinleri tamamlanmadığı halde çalışan firmaya artık dur demelerini istiyoruz.”