Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki dereler üzerine kurulmak istenen Hidro-Elektrik Santralları (HES) uzmanların ve yöre halkının tepkisine yol açarken bölgede gözlem ve incelemelerde...

Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki dereler üzerine kurulmak istenen Hidro-Elektrik Santralları (HES) uzmanların ve yöre halkının tepkisine yol açarken bölgede gözlem ve incelemelerde bulunan bilim insanları, HES’lerin bölgenin ekolojik yapısı üzerinde çok büyük bir tahribat yaratacağı uyarısında bulundu.

Rize’nin Fındıklı İlçesi’nde bulunan Çağlayan ve Arılı derelerinde araştırma yapan aralarında birçok üniversiteden öğretim üyesinin yanı sıra İzmir Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Metin Erten, Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şube Başkanı Ertuğrul Barka’nın da bulunduğu bilimsel heyet, bölgede araştırmalar yaptı ve dere çevresinde yaşayan halkla görüştü.

Çağlayan Deresi kıyısında bulunan Yaylacılar köyünde çevre köylerden halkın yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlik yöre insanının dereleri korumaktaki kararlılığını bir kez daha ortaya koydu. Köylülerden 65 yaşındaki Bedriye Şişman, derelerin yaşamlarının kaynağı olduğunu belirterek, “zenginler daha iyi yaşasın diye fakirlerin ölmesine göz yumuluyor. Bunu kabul etmiyoruz” dedi.

Konuşmalarda dereleri yok etmenin insanlığı yok etmekle eşdeğer olduğu vurgusu yapıldı. Bilimsel heyet üyeleri, derelere HES yapılması durumunda oluşacak değişiklikleri anlatarak, bu değişikliklerle bozulan ekolojik dengeye daha sonra yapılacak iyileştirmelerin ise intihardan sonra yapılan müdahale’ye benzeyeceğini dile getirdiler. Konuşmalar süresince köylüler “Dereler halkındır halkın kalacak”, “Deremizi satanı biz de satarız” sloganları attı.

Fındıklı Kaymakamı Erkan Kılıç’la da görüşen bilim insanları ve Fındıklı Derelerini Koruma Platformu yöneticileri, HES’lerin yapılması durumunda bölgeyi bekleyen tehlikeler konusundaki fikirlerini anlattı. Önceki gün Gürcistan’ın Batum şehrine de geçen heyet üyeleri, Karadeniz otoyolunun yok ettiği Türkiye sahillerine karşın Gürcistan tarafındaki turist kaynayan kumsalların yarattığı çelişkiyi gözlemlediklerini söyledi. Dönüşte Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu’na konuk olan heyet dereler ve diğer konularda bilgi alışverişinde bulundu.

ÖZER AKDEMİR