Arhavi'de Konaklı Köyü Ciğani Deresi kenarına MNG Holding tarafında yapılmak istenen Kavak HES'e karşı kurulan Direniş Evi'nin bugün birinci haftası doluyor. Köylüler 'deremiz için buradayız' diyor.

'Derenin gerçek sahipleri biziz'

Artvin’in Arhavi ilçesinde Konaklı ve Kemerköprü Köyleri sınırları içinden akan Ciğani Deresi'nin üzerine inşa edilmek istenen Kavak 1-2 Regülatörü ve HES (Hidroelektrik Santral) Projesine karşı dere kenarında kurulan Direniş Evi'nin bugün ilk haftası doluyor. Ev'de bugün öğleden sonra etkinlikler yapılacak.

'DERE ESKİ HALİNE GELİR...'
Direniş Evi'ne desteğe gelen 68 yaşındaki Memnune Tibukoğlu şu anda HES için inşa edilen tünelin girdiği arazide evinin olduğunu ve inşaatın gece-gündüz olmak üzere 3 vardiya sürmesi sebebiyle sesten rahatsız olduklarını anlatıyor. Çiğani Deresi'ni ise “Gençliğimde doğal havuz gibiydi. Suya giriyorduk, çocuklar yüzüyordu, Balık tutuluyordu. Şimdi bataklığa dönmeye başladı.” diyerek anlatıyor. “Herkes ayağa kalkıp bütün yollar kesilirse bu dere eski haline gelir.” diyor.

'ÇOCUKLARIMA BAKICILIK YAPTI'
54 yaşındaki Ayten Aydın ise “Biz bu derede büyüdük, çocukluğumuz burada geçti, sonra dere çocuklarıma da dadılık yaptı.” diyor ve ekliyor:“ MNG gerçekten buralı olsa bu projeyi yapamazdı. Derenin gerçek sahipleri biziz, onlar değil. Dereyi rahat bırakıp gitsinler”

***

ARHAVİ'DE NE OLUYOR?
>> İnşaatı MNG Holding’e bağlı Arhavi Elektrik Üretim Ltd. Şti tarafından sürdürülüyor. MNG Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nazif Günal ve kendisi de Arhavi'li. Halk en çok buna tepki duyuyor.

>> Şirket ÇED raporunda belirlenen saha yerine hafriyatları gelişigüzel bir şekilde dere kıyılarına dökmeye başlayınca, halk iş makinelerinin önüne geçerek hukuksuz çalışmayı engellemişti.

>> Kavak 1-2 Regülatörleri ve HES Projesi, şehir içine yapılan ilk (HES) olarak da biliniyor. Santral, Orçi ve Sidere Dereleri’nin suyunu inşa edeceği regülatör göl alanında biriktirip, suyun akış yönünü değiştirerek, tarım arazileri arasından 3800 metrelik tünele alıp Arhavi İlçesi’nin Cumhuriyet Mahallesi üstünde bir noktaya taşıyacak. Şu sıralar tünelin inşaatı sürüyor.

>> Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’nun verilerine göre ise 2003’ten 2012’ye kadar Artin il sınıları içinde üretim lisansı verilen 44 adet HES bulunuyor. Karadeniz İsyandadır Platformu4nun verilerine göre ise sadece Arhavi ilçesinde kurulması planlanan santral sayısı 14. Artvin’de Üretim lisansı olmadan inşaası başlayan HES'ler de bulunuyor, bu sebeple ilde kaç adet santral planlandığına dair bilgilerde de belirsizlik sürüyor.