Deri sağlığı için güneşten korunun

Deri kanseri dünyada en sık rastlanan kanser türünde ilk sıralarda yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 2-3 milyon kişiye deri kanseri ve 132 bin kişiye deri kanserinin daha tehlikeli bir türü olan melanom tanısı konuyor. Türkiye’de de her yıl 16-17 bin kişi melanom dışı deri kanserine; yaklaşık iki bin kişi de melanoma yakalanıyor. Deri kanserlerinin önlenebilir olan en önemli nedeni ise zararlı güneş ışınlarına korunmasız maruz kalmak.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. İkbal Esen Aydıngöz, dünyada deri kanserlerinin bazı hastalarda ölümcül sonuçlara yol açmasında toplumda doğru sanılan yanlış bilgilerin de önemli rol oynadığına dikkat çekerek 4 yanlış bilgiyi anlattı:

Yanlış: Bronzlaşmak sağlıklıdır, öyleyse derimin bronzlaşmasını sağlamalıyım.
Doğru: Her deri tipinde bronzlaşma olmaz. Özellikle açık tenli kişiler bronzlaşmak için güneş temasını arttırdıklarında güneş yanığı meydana geliyor. Güneş yanıkları ilerleyen yaşla birlikte deri kanseri riskini yükseltiyor.

Yanlış: Bulutlu havada güneşten korunmaya ihtiyacım yok.
Doğru: Bulutlar güneş ışınlarını ancak yüzde 30 oranında filtreliyor. Böyle havalarda, güneşin yakıcı etkisi fark edilemiyor. Güneş yanığı da deri kanseri olan melanom riskini 2 kat artırıyor.

Yanlış: D vitamini eksikliğine neden oldukları için güneş koruyucuların kullanılması sakıncalı.
Doğru: D vitamini eksikliğine neden olmadan güneşten korunabiliriz. Güneşin yeryüzüne dik geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında 30 dakika süreyle yüz ve kolların korunmasız güneş alması durumunda deriden yeterli D vitamini alınıyor. D vitamini eksikliğinin tedavisinde D vitamininden zengin gıdalarla beslenme ve takviyeler güvenle kullanılıyor.

Yanlış: Solaryum ışınları güneşten çok daha az radyasyon içerdiği için daha güvenli.
Doğru: Yapılan çalışmalarda; solaryum ışınlarının öğlen güneşinin 2-4 katı ışın verdiği ortaya konmuş. Solaryum cihazlarıyla bronzlaşmak deri kanseri riskini 5-6 kat arttırıyor.