Özel Harp Dairesi'nin eski başkanlarından ve 12 Eylül cuntasının Diyarbakır Cezaevi'nde gerçekleştirdiği vahşetin sorumlularından biri olarak gösterilen emekli Orgeneral Kemal Yamak...

Özel Harp Dairesi'nin eski başkanlarından ve 12 Eylül cuntasının Diyarbakır Cezaevi'nde gerçekleştirdiği vahşetin sorumlularından biri olarak gösterilen emekli Orgeneral Kemal Yamak öldü.
Yamak "Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler" ismiyle Doğan Kitap’tan piyasaya çıkan anılarında dönemin Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Bülent Ecevit’in "kontrgerilla" iddialarına yanıt vermiş ve bazı CHP milletvekillerinin de Özel Harpçi olduğunu açıklamıştı.
1970'li yıllarda Genelkurmay'a bağlı Özel Harp Dairesi başkanlığı yapan ve 1980 yılında Korgeneral rütbesiyle Diyarbakır'a atanarak 7. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunan Yamak'ın ölümü gazete ilanları ile duyuruldu. Yamak Diyarbakır'da 7. Kolordu Komutanlığı yaptığı dönemde Sıkıyönetim Komutanı olarak da atanmıştı. Tutuklulara yapılan işkencelerle tarihe geçen Diyarbakır Cezaevi de Sıkıyönetim Komutanlığı'na bağlıydı. Kemal Yamak bu nedenle Yüzbaşı Esat Oktay Yıldıran ile birlikte sözkonusu cezevindeki işkencelerin mimarı olarak anılıyor. 1974'teki Kıbrıs harekatı sırasında komutanlık yapan Yamak, Kıbrısta'ki kontrgerilla faaliyetlerinden de sorumlu tutuluyordu.


YARGILANAMADI!

Yamak 12 Eylül darbesini gerçekleştirenlerden biri olarak, Kenan Evren birlikte yargılanması istenenler arasında da yer alıyordu.
Kemal Yamak 1924 yılında Amasya’nın Merzifon ilçesinde doğdu. 1945’te Topçu Asteğmen rütbesi ile Harp Okulu’ndan mezun oldu. 1971’de Tuğgeneral, 1975’te Tümgeneral, 1979’da Korgeneral ve 1984’te Orgeneralliğe yükseldi.
Tuğgeneral rütbesi ile 1971-74 döneminde Genelkurmay Özel Harp Daire Başkanlığı yaptı. 24 Temmuz 1987 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndan, 1 Eylül 1989 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekli oldu. BirGün