Düzce Depremi’nin 19’uncu yılı, afetlere karşı ülke genelinde alınmayan önlemleri bir kez daha hatırlattı. 496 toplanma alanından geriye 77’sinin kaldığı İstanbul’da riskler azaltılmadı, aksine arttı. Prof. Dr. Eyidoğan, “Eksiklikler ciddi” dedi

Ders alınmadı

UĞUR ŞAHİN ugursahin@birgun.net

12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nin 19’uncu yıldönümünde acılar hâlâ tazeliğini koruyor. 710 kişinin hayatını kaybettiği, 2 bin 678 kişinin de yaralandığı Düzce Depremi, afet konusunda ülke genelinde alınmayan önlemleri bir kez daha hatırlattı.

BirGün’e konuşan deprembilim uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, İstanbul’u bekleyen olası depreme ilişkin risklerin azaltılmadığını, aksine arttığını söyledi. Eyidoğan, şu ifadeleri kullandı: “Ülke genelinde yeterli hazırlığın olmadığını gördük. Çeşitli üniversitelerin raporları da eksikliğin olduğunu belirtiyor. İstanbul’da nüfus artıyor, bina sayısı artıyor ancak yapılaşmanın olmaması gereken yerler, dere yatakları gibi alanlar bile imara açılıyor, yüksek binalar yapılıyor. Kentsel dönüşüm adı altında yapılanlar depreme yönelik değil, daha çok ticari faaliyetlere ilişkindi. Kaldı ki toplu dönüşüm de yapılmadı. İstanbul’da konutların depreme hazırlanması gerekiyor. Bunlarda ciddi eksiklik söz konusu.”

‘İBB tavsiyeleri uygulamıyor'
Eyidoğan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Örneğin birçok hastane, güçlendirilmeyi bekliyor. Toplumun eğitilmesi ve ilkokuldan itibaren her yaş seviyesine uygun çalışmalar yapılmalı. 2003’te yapılan deprem master planındaki tavsiyeleri İBB uygulamıyor. Risklerin azaltılması beklediğimiz seviyede değil.”

ders-alinmadi-530269-1.
Haluk Eyidoğan​

77 Toplanma alanı kaldı
Olası İstanbul depremi için hazırlanan 496 toplanma alanından geriye ise 77’si kaldı. AVM, rezidans ve plazaya dönüştürülen deprem toplanma alanlarının bazıları şöyle:

♦ Torunlar’ın olduğu Ali Sami Yen Stadyumu.

♦ Artık üzerinde Zorlu AVM’nin bulunduğu Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün arazisi.

♦ Marmara ile İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu Bakırköy’deki alan.

♦ Zeytinburnu’nda yer alan 16:9 kulelerin yer aldığı alan.

Halkın yarısı deprem tatbikatına hiç katılmamış
AKUT’un 12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü ve 1999 Düzce Depremi’nin yıldönümü nedeniyle yaptığı araştırma ise dikkat çekici. Çarpıcı değerlendirmelerin yer aldığı araştırmanın sonuçları şöyle:

♦ Yurttaşlar en çok depremden korkuyor.

♦ Halkın yüzde 55’inin hazırlığı yok.

♦ İnsanların yarısına yakını, evinin hasar göreceğini ya da yıkılacağını düşünüyor.

♦ Acil durum çantasında ‘su’ üçüncü sırada çıktı.

♦ Yurttaşların yüzde 61 hiç deprem tatbikatına katılmamış.

***

Acılar hâlâ taze

Düzce Kaynaşlı merkezli olarak 12 Kasım 1999’da meydana gelen, 710 kişinin yaşamını yitirdiği 7.2 büyüklüğündeki depremin yıl dönümünde, yaşamını yitirenler mezarları başında anıldı. Depremde 7 yakınını kaybeden Sevim Dursun, yaşadıklarını gözyaşları içinde anlatarak, “Acımız çok büyük, anlatılamaz; unutulmuyor” dedi.