Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa ben özür dilerim ve diliyorum” sözlerinin ardından Dersim Katliamı konusunda hâlâ bir adım atılmadı. Uzun süredir tartışılan arşiv belgeleri üzerindeki gizlilik kararı sürerken, Dersim ismi iade edilmedi, Seyit Rıza’nın mezar yeri konusunda bir gelişme yok, katliam için araştırma komisyonun kurulması AKP tarafından reddediliyor.

GİZLİLİK KARARI SÜRÜYOR

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk’un soru önergesini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Dersim Katliamı’na ilişkin Genelkurmay arşivlerinin açılacağının kamuoyuna duyurulmuş olmasına karşın, henüz arşivlerdeki gizlilik kararının kaldırılmadığını söyledi.

Tuğluk’un soru önergesine yanıt veren Yılmaz gizlilik kararının kaldırılmamasını şöyle izah etti: “Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Arşivinde Dersim Harekâtı’na ait belgelere, 16 Mayıs 1988 tarihli ve 19816 sayılı Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmeliğin ‘Gizlilik dereceli kamu evrakı, ait olduğu dairesinde gizliliği kaldırılmadıkça bu hüviyetini muhafaza eder’ hükmüne uygun olarak ve 1 Mart 2002 tarihli 2002/3681 sayılı Devlet Arşivlerinde Araştırma ve İnceleme Yapmak İsteyen Türk ve Yabancı Uyruklu Gerçek veya Tüzel Kişilerin Tabi Olacakları Esaslar konulu Bakanlar Kurulu Kararı doğrultusunda işlem yapılmaktadır.”

‘DEVLET ARŞİVLERİNDE SEYİT RIZA’NIN
MEZARINA İLİŞKİN BİLGİ-BELGE YOK’

“Resmi makamların telaffuz ettiği 10 ile 15 bin olarak addedilen katledilmiş Dersimli Kürtlerin yerel kaynaklara göre 50 bin civarında olduğu sizin arşivleriniz tarafından doğrulanmakta mıdır?”, “Seyit Rıza ve arkadaşlarının kayıp olarak bilinen mezarlarına ilişkin bakanlığınızdaki bilgileri şahısların aileleri ve kamuoyuyla paylaşacak mısınız” sorularına Yılmaz verdiği yanıtta, “Talep edilen sorulara ilişkin olarak yapılan araştırmada bilgi ve belge tespit edilememiştir” dedi. Erdoğan’ın açıklamaları ardından İHD Dersim Temsilcisi Avukat Barış Yıldırım, Dersim katliamında iki ayrı toplu mezarın yerlerinin tespiti için yaptığı başvuruya Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı “Herhangi bir kaydın bulunmadığı” cevabını vermişti.

DERSİM İSMİNE KAVUŞMUYOR

Geçtiğimiz ay CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan Dersim katliamı ile ilgili soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Dersim isminin iade edilmesi konusunda herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söyledi.

Bakan Şahin, “Dersim Olayları ile ilgili Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık arşivlerinde bulunan belgelerin tümünü açıklamak konusunda bir girişimde bulunacak mısınız? Geçmişte yaşanan Çorum, Maraş olayları ve Sivas katliamı için özür dileyecek misiniz?” sorularını da yanıtsız bırakmıştı. ANF

NE OLMUŞTU?
29 kasım tarihinde BDP Dersim için araştırma komisyonu kurulması için önerge vermişti. BDP’nin Meclis araştırma talebi AKP milletvekillerinin ret oyu vermesi sonucu kabul edilmedi. Önerinin aleyhinde söz alan AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, "Burası Dersim'i konuşmanın yeri değildir" demişti. ANF