Dersim Baro Başkanı Yeşiltepe’nin MKP üyeliğinden altı yıllık hapis cezası onandı

Dersim Baro Başkanı Yeşiltepe’ye Maoist Komünist Parti (MKP) üyeliğinden verilen altı yıl üç aylık hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi tarafından onandı. Avukatlarının yapacakları son itirazın da sonuç vermemesi halinde, Yeşiltepe 12 Eylül’den bu yana cezaevine giren ilk baro başkanı olacak. Yeşiltepe’den önce, 12 Eylül sonrası yapılan tutuklamalar kapsamında dönemin İstanbul Barosu Başkanı Orhan Adli Apaydın cezaevine girmişti.

Yeşiltepe, Dersim’de 2012 kasım ayında kültür ve sivil toplum derneklerine yapılan operasyonlarda tutuklanmış, geçtiğimiz Haziran ayında da diğer sekiz sanıkla beraber örgüt üyeliği suçuyla altı yıl üç ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

YEŞİLTEPE: AYM’YE BAŞVURACAĞIZ
Radikal’den İsmail Saymaz’ın haberine göre, Yeşiltepe kararın ardından gerekli itirazları yaptıklarını, son başvurularını ise Anayasa Mahkemesine yapacaklarını söyledi. 

“Bütünüyle meslek faaliyetlerinden kaynaklı ceza aldım. Ortada adil bir yargılama yok. İktidar sahiplerinin bile güvenmediği bir alana bizim güvenmemiz beklenemez,” diyen Yeşiltepe, başvurularının adil bir şekilde değerlendireceği konusunda şüpheli. Yeşiltepe, “Son başvuru noktamız, Anayasa Mahkemesi ama hükümet bile ‘Buraya güvenmiyorum’ diyorsa bizim sıradan vatandaşların yapacağı ne olabilir?” dedi.

DERSİM KATLİAMI’NI ANMAK SUÇ UNSURU!
Dersim Kültür Derneği (DKD) üyelerinin katıldığı başta Madımak davasının zamanaşımına uğramasına tepki gösterisi olmak üzerine 15 yasal eylem “terör suçu” sayıldı.

İddianamede 4 Mayıs 2011 ve 2012’de yapılan Dersim Katliamı anmaları da suç unsuru içeren eylemler arasında değerlendirildi. “Sözde Dersim Olayları” diye anılan katliamın yıldönümünde, “Tertele Dersim - 38 Hovira Nekeme” yazılı Zazaca pankartın açıldığı, “Kahrolsun faşist diktatörlük” ve ”Katil devlet hesap verecek” sloganlarının atıldığı ifade ediliyor. Savcıların “suç” olarak gördüğü diğer eylemler arasında ise 4 Temmuz 2011’de “Toplu Mezarlar Açılsın” yürüyüşü, 1 Mayıs’a ve Nevruz’a katılmak, İbrahim Kaypakkaya’yı anmak, Pembelik HES karşıtı açıklama düzenlemek, MKP’lilerin cenazelerine gitmek bulunuyor.