CHP’li Onur Öymen’e tepkiler dinmiyor. Tunceli Dernekler Federasyonu üyeleri CHP İstanbul İl Başkanlığı önüne siyah çelenk bırakırken, Dersim’de

CHP’li Onur Öymen’e tepkiler dinmiyor. Tunceli Dernekler Federasyonu üyeleri CHP İstanbul İl Başkanlığı önüne siyah çelenk bırakırken, Dersim’de Öymen hakkında suç duyurusunda bulunuldu
Meclis Genel Kurulu’nda ‘Demokratik Açılım’ın öngörüşmesi yapılırken, “Kurtuluş Savaşı’nda, Dersim isyanında ‘analar ağlamasın’ denildi mi”  sözleriyle Dersim Katliamı’nı savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’e tepkiler büyüyor. Tunceli Dernekler Federasyonu’na bağlı kalabalık bir grup CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde protesto eylemi yaptı. Taksim’den il binasının bulunduğu Şişhane’ye kadar yürüyen grup, Öymen’in istifa etmesini istedi.
KARANFİLİ ALMADILAR
Tunceli Dernekler Federasyonu Başkanı Özkan Tacar da CHP içindeki Dersimlilerin seslerini çıkarmasını istedi. ‘Munzur isyanda’ sloganları atan grubu, CHP İstanbul İl Başkanlığı önünde İl Başkanı Gürsel Tekin karanfillerle karşılamak istedi. Tekin’in yuhalayan grup karanfilleri kabul etmedi. Grup adına siyah çelengi CHP’ye Halk Müziği sanatçısı Seher Dilovan bıraktı.
ÖYMEN HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
İnsan Hakları Derneği (İHD) Tunceli Temsilcisi Barış Yıldırım, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in, sözlerine ilişkin, Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Yıldırım, Öymen’in 10 Kasım 2009 tarihinde TBMM’de yaptığı konuşmada, o dönem yaşayan “Dersimliler’i” terörist olarak değerlendirdiğini belirterek, “Öymen, bakanlık yapan İhsan Sabri Çağlayangil ve yine o dönem generallik yapan çeşitli kişilerin anılarında belirttiği, suç teşkil eden kimi eylemler ve insan hak ve özgürlüklerine aykırı uygulamaları överek, TCK’nın 215. maddesinde düzenlenen ‘Suç ve Suçluyu Övme’ fiilini ihlal etmiştir’’ dedi. Yıldırım, Öymen’in beyanatlarının TCK’ya ve çeşitli hukuksal düzenlemelere aykırı olduğunu ifade ederek, Öymen hakkında gerekli soruşturmanın açılması ve iddianame düzenlenmesi talebiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurduğunu kaydetti.
‘AMCASI DA KATLİAMI ONAYLADI’
"Tunceli Kanunu (1935) ve Dersim Jenosidi" kitabının yazarı Dr. İsmail Beşikçi, Meclis’te Dersim katliamını savunan CHP sözcüsü Onur Öymen’in amcasının da, katliamın zeminini hazırlayan "Tunceli Kanunu"nu onaylayan mebuslardan biri olduğunu söyledi. Bianet’in sorularını yanıtlayan Beşikçi, "Jenosidin bu kadar kolay ve rahat bir şekilde savunulabilmesini resmi ideolojide aramak gerekir. Tunceli Kanunu’nun yapıldığı (1935) ve uygulandığı, Dersim’de jenosidin gerçekleştirildiği dönemlerde, Onur Öymen’in amcası Hıfzırrahman Raşit Öymen de TBMM’de mebustur" dedi.
‘IRKÇI ZİHNİYETİ ORTAYA KOYDU’
SHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Çakır da Öymen’in açıklamalarını düşmanca olarak nitelendirdi. Çakır, "Onur Öymen, sözcüsü olduğu CHP’nin son yıllarda istikrar kazanmış ırkçı, şoven ve faşist zihniyetini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu andan itibaren CHP içinde siyaset yapan, görev alan, oy veren Alevi-Sünni, Türk-Kürt bütün halkımız için sorun bir siyaset sorunu değil vicdan ve ahlak sorunudur" şeklinde açıklamalarda bulundu.
‘ALEVİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİ’
Alevi Bektaşi Federasyonu’ndan Öymen’in sözlerine ilişkin üç gün sonra açıklama yapıldı. Başkan Ali Balkız, "CHP demokrasinin mi? Yoksa katliamların mı? Yanındadır! Bilmek İstiyoruz!" derken, Öymen’in sözlerini "kabul edilemez" olarak değerlendirdi. Balkız, Öymen’in sözlerini geri almasını ve Alevi toplumundan derhal özür dilemesini istedi.

Beyoğlu İlçe Örgütü’ne de siyah çelenk
Tunceli Dernekleri Federasyonu, Munzur Aydın ve Sanatçılar Platformu (MASAP),  Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Munzur Çevre Derneği, Yüzleşme Derneği üyeleri de Öymen’i protesto etti. Dersimliler CHP Beyoğlu İlçe Örgütü önüne siyah çelenk bıraktı. MASAP Dönem Sözcüsü Cemal Taş, 1938 yılında Dersim’de çocuk, kadın, erkek demeden  onbinlerce insanın devlet tarafından katledildiğini hatırlatarak, “Söz konusu dönemin siyasi iradesi bugün Onur Öymen’in mensup olduğu CHP’dedir” dedi. Kürt açılımın demokratik ve barışcıl çözümü için tüm kesimlerin seferber olduğu bir dönemde CHP’nin çıkışının 71 yıldır devlet arşivlerinde gizli kalmış bir soykırım operasyonunun itirafı olduğuna dikkat çeken Taş,’’CHP’nin bu savaşçı  ve kafatasçı anlayışını öfkeyle kınıyor, tüm barış ve demokrasi güçlerini bu CHP anlayışını mahkum  etmeye çağırıyoruz’’ diye konuştu. Üzerinde “CHP’yi kınıyoruz” yazılı siyah çelenk’i CHP Beyoğlu İlçe Örgütüne bırakan Dersimliler, tarihte açılan bu utanç sayfasını hesabını soracaklarını vurguladılar ve CHP’li  öymen’i derhal istifa etmeye çağırdılar.  Zeynep Kuray

Öymen’e Hitler benzetmesi
Dersim sokaklarına Öymen’in Hitler’e benzetildiği fotoğraflar asıldı. Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu tarafından asılan fotoğrafta Öymen, Hitler’e benzetilerek üzerine Türkçe, İngilizce ve Zazaca kırmızı harflerle ‘Bu adam aranıyor’ yazıldı. DTP’li Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, DTP İl Başkanı Veli Haydar Güneş, KESK dönem sözcüsü Hıdır Demir, Ezilenlerin Sosyalist Platformu Tunceli temsilcisi Ali Ekber Kaya, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz Öymen’i ‘Dersimlilerden özür dilemeye’ çağırdı.