Dersim Dernekleri Federasyonu bir basın açıklaması yaparak, Gağan kutlamasına yapılan polis müdahalesine tepki gösterdi

Dersim Dernekleri Federasyonu'ndan Gağan tepkisi

İstanbul Gazi Mahallesi’nde Gağan kutlamasına yapılan polis müdahalesine karşı Dersim Dernekleri Federasyonu İHD Genel Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Bu yağmanın, yolsuzluğun, sömürünün, savaşın, doğanın talan edilmesi ve çürümüşlüğün odağı olmuş düzene karşı, Dersimliler ve Dersim dostları olarak inancımızı, kültürümüzü, doğamızı, dilimizi ve Dersimi korumaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu vesile ile halkımızı bulunduğu her yerde gağanı kutlamaya çağırıyoruz” dendi.

Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“28.12.2019 Tarihinde İstanbul, Gazi Mahallesi Dersimliler Derneğinin her yıl düzenlediği eskinin uğurlanması ve yeni gelen yıla merhaba anlamı taşıyan Gağan kutlaması sırasında kutlamaya katılanlara yönelik emniyet güçlerinin saldırması sonucunda başta Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) genel başkanı Ali Haydar Ben olmak üzere, Gazi Dersimliler Derneği başkanı Haydar Altun, dernek üyeleri; Sinan Candan, Zelal Konak, Onur Narin ve Ferit Altınşir darp edilerek gözaltına alınmış, gözaltında da işkenceye maruz kalmışlardır.

Onur Narin ve Ferit Alişir 29 Aralık gece yarısı ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştır. Başkanlarımız ve üyelerimiz ise 29 Aralık’ta savcılık soruşturmasının ardından adli kontrol şartı ile salı verilmişlerdir.

Dersimliler olarak bu ve benzeri uygulamalar ile ilk kez karşılaşmıyoruz. Son aylarda sistematik olarak Dersim kurumlarına, sanatçılarına ve bireylerine baskı, yasaklama, gözaltı ve tutuklamalar hız kazanmış bulunmaktadır.

Ayrıca Dersimde de kutsal olarak gördüğümüz dağ keçileri, devletin “resmi izin”leriyle avcılar tarafından katlediliyor. Avcılık, av turizmi veya sporu adına ne derlerse desinler bu katliamlar bir an önce durdurulsun.

Aylardır üyelerimiz ve yöneticilerimiz gözaltına alınıyor ve tutuklanıyor. Demokratik eylem ve etkinliklere katılımları yasadışı faaliyetlermiş gibi sunuluyor. Kendi inanç ve geleneklerine uygun yapılmak istenen eylem ve etkinlikler bazen yasaklanıyor, bazen de geçtiğimiz gün Gazi Mahallesi’nde olduğu gibi havaya ateş edilerek, yaşlı, genç, çocuk demeden darp ederek gözaltı saldırısı yapılıyor. . Gözaltında yoğun bir işkence uygulanıyor. Gazi Mahallesi’nde yaşananlar aslında bu ülkede geldiğimiz noktanın kısa bir özetidir.

Bir yandan en başta Dersim merkez, ilçeleri – köylerinde, İstanbul Sarıgazi, İkitelli, Bir mayıs mahallesi, Bursa, Gemlik, Ankara, Adana ve Mersin’de günlerdir devam eden kutlamalar sakin ve coşku ile geçerken, Gazi Mahallesi’nde yapılan bu yasaklama ve saldırıyı manidar buluyoruz.

Bir yandan kendi hukukunu bile tanımayanlar tüm muhalefeti susturmak ve sindirmek için ellerinden geleni yaparken, medya eliyle de korku yaymaya çalışıyorlar.

Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar, sansür hepsi kendi korkusunu topluma yaymaya çalışan iktidarın güçsüzlüğünün göstergesidir.
Bu yağmanın, yolsuzluğun, sömürünün, savaşın, doğanın talan edilmesi ve çürümüşlüğün odağı olmuş düzene karşı, Dersimliler ve Dersim dostları olarak inancımızı, kültürümüzü, doğamızı, dilimizi ve Dersimi korumaya devam edeceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın. Bu vesile ile halkımızı bulunduğu her yerde gağanı kutlamaya çağırıyoruz.”