Binlerce Dersimli HES’lere karşı yürüdü. HES’lerin sadece doğayı değil Dersimlilerin inanç ve kültürünü de yok edeceğini belirten protestocular Munzur’da 23 HES projesi...

SERHAT BOZTAŞ DERSİM

Dersim’de binler Munzur ve Pülümür vadilerine yapılmak istenen HES’leri protesto etti. Dersim merkezde bulunan Seyit Rıza Parkı'nda bir araya gelen binlerce kişi buradan Pülümür vadisi üzerinde yapılmak istenen HES’e kadar yürüdü.
Dersim Çevre Platformu Bileşenleri’nin organize ettiği yürüyüşe kentteki çeşitli siyasi parti örgütü ve sivil toplum kuruluşunun yanı sıra Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin ile ilçe belediye başkanları da katıldı.
“Yüzünü güneşe dön ve Munzur'uma dokunma” sloganı altında gerçekleşen eyleme esnaf da iş yerlerini kapatarak destek verdi. "Üstün kamu yararı Munzur'un korunmasıdır, Dersim'de baraj istemiyoruz" pankartı açan kitle, ana yolu trafiğe kapatarak sık sık "Baraj yapma boşuna yıkacağız başına', 'Munzur'da baraj kültürel katliamdır' sloganları attı.


BASKIYA RAĞMEN MÜCADELE SÜRECEK
Eylemde tertip komitesi adına konuşan Haydar Çetinkaya HES’lerin sadece doğayı değil Dersim’in inanç ve kültürünü de yok ettiğini söyledi. Çetinkaya AKP iktidarının barajlar eliyle Dersim’i yok etmeye çalıştığını vurguladı. Dersim Belediye Başkanı Edibe Şahin barajlara karşı verilen mücadelenin her türlü baskıya karşı yılmadan sürdürüleceğini belirtti.
Av. Barış Yıldırım barajların hukuka aykırı olduğunu ifade ederken, 38 ile başlayan soykırım sürecinin baraj projeleri ile devam ettiğini, devletin bir bütün olarak Dersim coğrafyasını, kültürünü, doğasını, inancını sulara gömmek istediğini belirtti. Dersim'de 23 HES projesi olduğunu belirten Yıldırım, bu projelere izin vermeyeceklerini söyledi.


TOPRAĞIMIZ SUYUMUZ İÇİN…
Eyleme CHP Dersim Milletvekili Kamer Genç de destek verdi. Genç’in konuşması alandaki bazı gruplar tarafından protesto edildi. Yapılan diğer konuşmalarda da toprağımız, suyumuz ve kültürümüz için Dersim'de baraj istemiyoruz denildi. 
Munzur Vadisi üzerinde yapımı süren ve yapılması düşünülen barajlara karşı Dersimliler sık sık eylemler düzenliyor.
Yürüyüşe, Dersim Belediyesi, DTP, EMEP, KESK, DİSK, ÖDP, Partizan, ESP, Dersim Gazeteciler Derneği, ilçe belediyeleri, Demokratik Alevi Hareketi (ÖDAH), Emekli Sen, MASAP, Girişimci Kadınlar Derneği, HKM, TUDEF, Munzur Vadisini Koruma ve Yaşatma Derneği, TMMOB, Munzur Çevre Derneği, Anafatma Kadın Derneği, Dersim Barosu ve Sanayi ve Ticaret Odası'nın da içinde bulunduğu 37 kurum ve kuruluş destek verdi.