Dersim’in Ovacık ilçesinde Alevi halkı için kutsal mekânlardan birisi olan Munzur Gözeleri için bölge halkına ve demokratik kitle örgütlerine danışılmadan hazırlanan peyzaj projesi başlıyor. Proje dolayısıyla jandarma, Gözeler mesire alanında gerçekleştirilen neredeyse her türlü faaliyeti yasakladı. Munzur Koruma Üyesi Bilir, “Sabah erkenden esnafların kepenkleri kapatılmaya çalışıldı, masalar çıkartılmak istendi” dedi.

Dersimlilerin onaylamadığı proje başlıyor: Askeri araçlı proje startı!

MERAL DANYILDIZ

Dersim Ovacık’ta bulunan ve Alevi halkı için kutsal mekanlardan birisi olan Munzur Gözeleri için bölge halkına ve demokratik kitle örgütlerine danışılmadan hazırlanan peyzaj projesi başlıyor. Fırat Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında hazırlanan ve onaylanan Munzur Gözeleri peyzaj projesine ilişkin jandarma, Gözeler mesire alanında gerçekleştirilen her türlü faaliyeti yasakladı. Esnafla gönderilen tebligatta, alanda köylülerin piknik yapması, alkol tüketimi, stant ve hediyelik eşya satılması, yiyecek – içecek satışı, suya girilmesi, kalabalık gruplar halinde oturulması ve gezilmesinin yasaklandığı belirtildi. Karara tepki gösteren köylüler, ‘Munzur özgür aksın’ diyerek alandan ayrılmadıklarını ifade etti.

KEPENKLER KAPATILDI

Munzur Koruma Kurulu Üyesi Ali Rıza Bilir, Munzur Gözeleri’nin koruma altına alınması gerektiği yerde hukuksuz bir şekilde ihaleye verildiğinin altını çizdi. Gün boyu esnafın kepenklerinin kapatılmaya çalışıldığını kaydeden Bilir, şöyle konuştu: “Buna karşı da buradaki köylüler, esnaf, kurullar Munzur’a el değmemesi gerektiğini söylüyorlar. Bununla ilgili bugün sabah erkenden esnafın kepenkleri kapatılmaya çalışıldı, masalar çıkartılmak istendi. ‘Burayı boşaltın. Araçlar, firma buraya gelecek’ denildi. Köylüler ve esnaf karşı çıktı.”

Bekleyişlerinin devam edeceğini beliren Bilir, makinelerin geleceği bilgisini aldıklarını ve alandan ayrılmadıklarını söyledi. Bilir, şöyle devam etti: “Makinelerin geleceğini söylüyorlar. Buna karşın bizim de bekleyişimiz sürecek. Esnafa tebligat çıkarıyorlar, bu meseleyi farklı bir boyutta tartışmaya çalışıyorlar ama bizim tek amacımız buranın doğal yapısının korunması; kepçelerin, makinelerin girmemesi, korunmasının sağlanması. Ayrıca Munzur Vadisi, Milli Park olduğundan dolayı zaten ayrıca girilmemesi gerekiyor. Hukuksuz ihaleye karşı köylüler, ‘Munzur özgür aksın, Munzur’a dokundurmayacağız Munzur’a’ diyorlar. Sabahtan beri kolluk kuvvetleriyle tartışmalar devam ediyor. Biz buna kesinlikle karşı çıkıyoruz.”

PROJE TAM TERSİNİ SÖYLÜYOR

Munzur Koruma Kurulu Üyesi Özer İnal ise şu ifadeleri kullandı: “Bugün jandarmalar dolaşıyor. Bugünden itibaren boşaltılması bekleniyor. Yarından itibaren muhtemelen kolluk kuvvetleri buraya gelerek stantları kaldıracak. Giriş çıkışlar da kontrol altına alındı. Şu an bekliyoruz. Diğer kurumlar da gelecek. Resmi görüşmeler için bir heyet oluşturuldu. Jandarma yarın buraya şirketin şeffaflık ilkesinden kaynaklı kamera sistemi de kurulacağını söyledi. Söylenene göre çalışmaları internetten takip edebilecekmişiz, herhangi bir zarar verilmeyecekmiş. İkna çabası içerisindeler. Ancak proje tam tersini söylüyor.”