Derslere katılım düşük bir nesil kaybolacak
4 milyona yakın öğrenci EBA’ya erişemedi. Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı, bir neslin kaybolacağını belirtirken, Veli-der Muğla Şube Başkanı, “2 Temmuz’a kadar uzaktan eğitimin faydası yok” dedi.
Berkay SAĞOL
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıklamasıyla 17 Mayıs’tan itibaren okul öncesi, özel eğitim merkezleri ile 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında yüz yüze eğitime geçildi. Diğer kademelerdeki resmi ve özel, örgün ve yaygın tüm eğitim ve öğretim kurumlarında, 1 Haziran Salı gününe kadar uzaktan eğitime devam edilecek. 1 Haziran Salı gününden itibaren yüz yüze eğitimin devamıyla ilgili karar, bu tarih öncesinde yapılacak durum değerlendirmesinin ardından kamuoyuyla paylaşılacak.
Uzmanların, “Bir kuşak kaybedilecek” değerlendirmesiyle yaklaştığı uzaktan eğitim süreci, milyonlarca öğrencin eğitimden kopmasına yol açtı. MEB’in periyodik aralıklarla yayımladığı uzaktan eğitim istatistikleri de öğrencilerin eğitime erişimi için yapılanların yetersizliğini ortaya koydu. 6 milyon öğrenci cep telefonu ile ders izlemeye mahkûm edildi, 4 milyona yakın öğrenci ise EBA’ya erişemedi.
Eğitim Sen Denizli Şube Başkanı Hüseyin Tıpırdamaz, gerekli şartların sağlanması halinde yüz yüze eğitimi her zaman savunduklarını ifade ederek, “Önlemlerin alınmasını ve okulların yüze eğitime hazır olmasını bekledik. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bu konudaki tedbirleri birçoğunu alamadı. Bugüne kadar öğretmenler, öğrenciler ve veliler çeşitli sıkıntılar yaşadı. Eğitimciler hayatını kaybetti. Ciddi mağduriyetler yaşandı. 40 yaş üstü eğitimcilere aşıların açıldığı söyleniyor ama yeterli değil. Tüm eğitimcilerin, destek personellerinin, hizmetlilerin tamamının hızlıca aşılanması lazım. Eğitim hiç önemli değilmiş gibi davranıyorlar ama EBA konusunda da eğitimciler ve öğretmenler çok ciddi hak kayıplarına uğradı. Derse katılımların çok düşük olduğunu hepimiz yaşıyoruz. Özellikle branş derslerinde katılım oranı çok düşük. Bir nesil kaybolacak” dedi.
ÖĞRENCİNİN GİRMEDİĞİ DERSLERİN FATURASI ÖĞRETMENLERE
Veli-der Muğla Şube Başkanı Dilek Gedik ise, pandemi sürecinde sorumluluk yüklenen kesimlerden birinin de öğrenciler olduğunu söyleyerek, “Okullar 3 dönemdir kapalı ve öğrenme kayıpları had safhada. Okulların tüm bileşenleri, çalışanları ve öğretmenleri aşılansın. Eğitim kesintiye uğramasın. Marmaris’te ve Muğla Merkez’de iki özel okulun servis şoförleri dahil iki ay önce her bileşenin aşılandığını biliyoruz. 40 yaş üstü öğretmenlere aşı randevusu ancak yeni oluşturuldu. Bunun ikinci dozu yapılana kadar eğitim öğretim yılı sona erecek” dedi.
Gedik şunları kaydetti: “Sınavların isteğe bağlı yapılacağı ve sonrasında ise sınavlara girmeyenlere proje performans notu verilmeyeceği yeni açıklanıyor. Çocuklar ve veliler hem kızgın, hem çatışma halindeler. Hele LGS ve YKS öğrencileri aç kapa derken tüm motivasyonlarını kaybettiler. Ara sınıflarda yetişmeyen müfredatlar var. 10’uncu sınıf öğrencileri TYT’de sorumlu olduğu dersi göremedi. Derse katılmalar zaten iyice azalmıştı, şimdi ise sınav yok moduyla tamamen kopmalar olacak ve öğrencilerin girmediği derslerin faturası öğretmene kesilecek. Kayıp nesli toparlamak nasıl mümkün olacak? 2 Temmuz’a kadar uzaktan eğitim demenin bir faydası yok.”