Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadın cinayetlerinin yüzde 8’inin koruma kararı altında işlendiği belirterek, “Koruma kararı altındayken yüzde 8’in bile, 100 kişiden 8’inin hayatını kaybetmemesi gerekiyor. Bu kadar net. Koruma kararı alınmış, devletin gerekli mekanizmayı oluşturması lazım” dedi.

Derya Yanık: Kadın cinayetlerinin yüzde 8'i koruma kararına rağmen işlendi
Fotoğraf: DHA

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bugün basın mensupları ile Hakimevi’nde kahvaltıda bir araya geldi. Kahvaltının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yanık, 2021 yılının ilk 10 ayında 242, 2022’nin ilk 10 ayında ise 225 kadın cinayetinin yaşandığını söyledi.

Yanık, kadın cinayetlerinin yüzde 8’inin koruma kararı altında işlendiği belirterek, “Koruma kararı altındayken yüzde 8’in bile, 100 kişiden 8’inin hayatını kaybetmemesi gerekiyor. Bu kadar net. Koruma kararı alınmış, devletin gerekli mekanizmayı oluşturması lazım” dedi.

"KORUMA KARARININ KIŞKIRTICI ETKİSİ YOK"

Bakan Yanık, kameralara kapalı olarak basının sorularını yanıtladı. Yanık, koruma kararlarının kadın cinayetlerinde kışkırtıcı etkisi olmadığını dile getirerek, kadın cinayetlerinin yüzde 8’nin koruma kararı altında yaşandığını açıkladı. Yanık, veriye ilişkin özetle şöyle değerlendirme yaptı:

“Kadın cinayetlerine baktığımızda, öldürülenlerin yüzde 8’e yakını ancak koruma kararı aldı. Yüzde 92’sinin böyle bir başvurusu yok. Tedbir kararlarının kışkırtıcı etkisi olduğunu söylemek, veriler anlamında doğru değil, mücadelenin sıhhati açısından gerçekçi değil. Koruma kararı altındayken yüzde 8’in bile, 100 kişiden 8’inin hayatını kaybetmemesi gerekiyor. Bu kadar net. Koruma kararı alınmış, devletin gerekli mekanizmayı oluşturması lazım. Nerelerde eksiklik var? Eksiklik şu, açık yüreklilikle de söyleyeceğim; koruma kararını ihlal eden failin engellenmesi mekanizmasını güçlendirmemiz gerekiyor. Yani fail koruma kararını ihlal ettiğinde tazyik hapsi vardır, şikayet ettiğinizde. Ama o arada geçecek sürede mağdurun korunması mekanizmasını güçlendirmemiz gerekiyor.”

'2022'NİN 10 AYDA 225 KADIN CİNAYETİ YAŞANDI'

Bakan Yanık, elektronik kelepçe uygulamasıyla ilgili de “Elektronik kelepçe ile alakalı, 1 Kasım 2022 itibariyle 687 vaka aktif olarak takip ediliyor. Bin 992 vakanın da süresi bitmiş. 2 bin 679 vakanın takibi yapılmış” diye konuştu.

Bakan Yanık’ın basının sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

“2019’da toplam 337 kadın cinayeti olmuş. Kadın cinayeti tasnifini de açmak isterim, bazen farklı sayılar üzerinden de konuşulabiliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü ve jandarma kolluk güçleri olarak ayrı ayrı, mağduru bir kadın olan eylemleri 6284 sayılı Kanun’un tasnif ettiği gibi biçimde cinsiyet temelli suç olup olmadığını tasnif edip, buna göre kadına yönelik cinayet olup olmadığını değerlendiriyorlar. Bu anlamda yapılan tasnif ölçüsünde baktığımızda, 2019 yılında 337 kadın cinayeti vuku bulmuş; 2020’de 268, 2021’de 309 kadın cinayeti, 2021’in ilk 10 ayında 242 ve 2022’nin ilk 10 ayında 225. 2022’de yüzde 7 bir azalış var.

"DESTEK İSTEYİP, DIŞARIDA KALAN YOK"

Belediyeler Kanunu'nda, belediyelerin kadın konuk evi açma zorunluluğu vardı. Belediyeler kadın konuk evi açmayı çok sevmez. AK Parti için de söylüyorum. Kadın konuk evlerinin yüzde 50,4'ü barınma ihtiyacı, 49,6'sı şiddet mağduru olan kişilerce kullanılmış. Kapasitenin çoğaltılması konusunda biz de çabalarımızı sürdürüyoruz. Hizmet kuruluşlarımız ile alakalı, belediyelerimize kendi bölgelerinde kaç kapasitede kadın konuk evi ihtiyacı olup olmadığı konusunda tavsiye kararlarını gönderdik. İçişleri Bakanlığı da belediyeleri harekete geçiriyor. Bakanlık olarak belediyenin yapacağı çalışmalara güvenerek hareket etmiyoruz. Destek almak isteyip de dışarıda kalan bir vatandaşımız yok. Kapasite, şu an yüzde 75-80 arası dolu. Gelen kadın profili birbirinden çok farklı. Barınma için gelen, şiddet tehdidi için gelen var. Şiddet mağduru; ama nispeten daha hafif, bir de ciddi can tehlikesi altında gelen var. İhtisaslaşmış kadın konuk evlerini hazırlıyoruz. Gizlenmesi gereken kadınlar var, can güvenliği olmayan kadınlar var. Bizim en önemli başlıklarımızdan biri sayıyı arttırmak. Şu an 17 tane ihtisaslaşmış kadın konuk evi var. Elektronik kelepçe ile 1 Kasım 2022 itibari ile 687 vaka aktif olarak takip ediliyor. 1992 vakanın da süresi bitti, yani pasif vaka. Toplam 2022 yılında 2 bin 679 vakanın takibi yapılmış.

"EVLİLİK EHLİYETİNİ TÜMÜYLE REDDETMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL"

Kuşkusuz fayda sağlayacağı alanlar vardır. Şiddet uygulayanların tamamı psikolojik sorunu olan insanlar değil. Akıl sağlığı yerinde olan insanlar var, şiddet uygulayan. Demek ki meselenin tek boyutu, tıbbi tetkikler değil. Evlilik ehliyeti uygulamasını tümüyle reddetmemiz mümkün değil. Bununla ilgili çalışmaları biz de araştırıyoruz. Benim şahsi kanaatim, aralarında o testi çok kolay geçebilecek; ama evlilik birliği içinde de şiddet sahibine dönecek tipler çıkacaktır. Bu yüzden bütüncül, kapsayıcı, çok yönlü bakmaya devam edeceğiz.”

(ANKA-DHA)