Tarım Kredi Borçları ile bankalara borçlarını ödeyemeyen çiftçilere icra ve haciz gelmeye başladı. Ziraat odalarının başkanları, desteksiz bırakılan çiftçilerin zor günler geçirdiğine dikkat çekti, “Böyle giderse topraklar boş kalacak” dedi.

Desteksiz bırakılan çiftçi icra ve hacze mahkûm edildi: Bu kötü gidişat sürerse topraklar boş kalacak!

Aycan KARADAĞ

KORONAVİRÜS salgını nedeniyle tedarik zinciri bozulan, ihracat kanalları tıkanan tarım sektörünü bu yıl bir de iklim krizi vurdu. Çiftçi, hem Tarım Kredi Kooperatifi’nden aldıkları kredileri ödeyemez hale geldi hem de bankalara olan borçlarını. Bunun üzerine de çiftçilere bir bir icra ve haciz gelmeye başladı.

Ege Bölgesi’ndeki Ziraat Odaları’nın temsilcileriyle konuya mercek tuttuk. Aktardıklarına göre, desteksiz bırakılan çiftçilere son günlerde gelen haciz ve icra işlemleri çoğaldı.

HİÇ DESTEK SUNULMADI

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, çiftçinin zor günlerden geçtiğini vurguladı. “Çiftçilerimiz zor durumda” diyen Erdallı, şunları dile getirdi: “Domates ve biber üreticileri bu dönem yüksek maliyet ve düşük fiyatlar yüzünden zor günler geçirdi. Bir de Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçları eklendi. Hal böyle olunca icra ve hacizler gelmeye başladı.”

Erdallı, çiftçinin desteksiz bırakıldığına da dikkat çekti: “Borç yapılandırması veya ertelemeler olmadı. Biz ziraat odaları temsilcileri olarak kredi borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılmasını istiyoruz. Salgın, tarımın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. O yüzden çiftçi toprağa küsmesin.”

TEK İLÇEDE 100 İCRA

Bayındır Ziraat Odası Başkanı Erdal Köpüklü, çiftçinin borcunun çok yüksek olduğunu söyledi. İlçede 100 çiftçiye icra geldiğini aktaran Köpüklü, “Bizim ilçemizde her türlü sebze yetişiyor. Zengin topraklarımız var. Ama çiftçi üretemeyecek duruma geldi” dedi.

Köpüklü, şöyle devam etti: “Alım maalesef yok, ürünler ellerde kaldı. Girdi maliyetleri ise aldı başını gitti. Zararına üretim yaparken bir de olağanüstü durumlar eklendi. Halimiz perişan. Borçların yapılanmasını istiyoruz. Yoksa bu topraklar boş kalacak.”

BORÇLAR ÇİFÇİNİN BELASI

Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Tarım Kredi Kooperatifleri’den alınan borçlarının son yıllarda “çiftçinin belası” haline geldiğini ifade etti. Kendirlioğlu, ekonomik krizin yanı sıra girdi maliyetlerinin her sene artarak gitmesinin de çiftçiyi bitirme noktasına getirdiğine vurgu yaptı: “Küçük çiftçinin borcu çok. Birçok icra haberleri alıyoruz. Bu yasal bir şey ama yetkililerin bu konuyla ilgili acil çalışma başlatması lazım. Bölgede yetişen ürünlerin hasatlarından önce her defasında çağrılar yaptık. Ama çağrılarımız karşılıksız kaldı.”

Aydın’da özellikle zeytin üreticisinin zor günler geçirdiğini aktaran Kendirlioğlu, sözlerini şöyle noktaladı: “Bu sene verim çok düşük oldu. Kuraklık özellikle çok etkiledi. Hal böyle olunca zeytin üreticisi biraz daha zorlanıyor. İcralar genelde zeytin üreticisine geliyor. Biz üreticiler ne pahasına olursa olsun üretime devam etmek istiyoruz. Yetkililerin de bize destek olması gerekiyor.”

ÜRÜN SATILAMADI Kİ BORÇ ÖDENSİN

Sarıgöl Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Sinan Gençeli de, bölgede çiftinin yüzde 85’inin hacizli olduğunun altını çizdi: “Çiftçi pandemi döneminde para kazanamadı. Alım yapılamadı. Domates, üzüm satılmadı. Bu yüzden borçlandı ve ödeyemedi. Bu sene bir de maliyetler çok yüksekti. Zararına üretim yapıldı. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının ertelenmesini bu dönemde istedik ama bizi dinleyen olmadı. Tarım burada bitti. Jeotermaller zaten ovayı bitirmişti. Artı etmenler ise tüy dikti. Artık çiftçi üretimden kaçıyor. Zarar ediyor çünkü. İnsanlar; hayvanlarını, tarlalarını satmaya başladılar.”