Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin taşınmasına karşı çıktığı için hakkında idari ceza verilen akademisyenlerin tepkileri, İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi

DEÜ GSF'de, rektörlüğün verdiği cezalar mahkeme tarafından iptal edildi

BERKAY SAĞOL

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) geçtiğimiz yıl depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle, Narlıdere'den Tınaztepe'ye taşındı. Öğrenciler ve akademisyenler yaşanan bu duruma eğitimin aksayacağını belirterek tepki gösterdi. DEÜ Rektörlüğü tarafından altı akademisyene soruşturma açıldı. Dört akademisyene “kademe ilerlemesini durdurulması” cezası verilirken, akademisyenlere aynı zamanda maaş kesme cezaları da verildi.

TEPKİLER İFADE ÖZGÜRLÜĞÜDÜR

Konu hakkında açılan davalara ilişkin İzmir 5. İdare Mahkemesi kararını açıkladı. DEÜ Rektörlüğünün akademisyenler hakkında verdiği kademe ilerleme ve durdurma cezasını hukuka aykırı bulan mahkeme, maaş kesme cezasını da iptal etti. Mahkeme akademisyenlerin fakültenin taşınmasıyla ilgili gösterdikleri tepkileri ise ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirtti.

İzmir 5. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda ise, akademisyenlerin gösterdikleri tepkilerin ve sosyal medya üzerinden yaptıkları paylaşımların, eleştiri ve protesto sınırlarını aşan ifadeler bulunmadığı ve bu paylaşımların Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları ile çizilen ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildiği belirtildi.

Mahkeme ayrıca, kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının hukuka aykırı olduğu yönünde karar vererek, akademisyenin uğradığı maddi kayıpların da faiziyle birlikte iade edilmesini istedi.