Dokuz Eylül Üniversitesi’nin, 21 bin 260 kişilik genel kontenjanın yaklaşık yüzde 50’sine denk gelen 10 bin 626’sını yabancı uyruklu öğrenciler için ayırması büyük tepkilere neden oldu.

DEÜ’nün yabancı öğrenci kararına büyük tepki

Gözde KOÇ

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinin açıklanmasının ardından, üniversiteler de kontenjanlarını yayınladı. İzmir’de bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 626’sı yabancı uyruklu öğrenciler için ayırdı. Genel kontenjana nazaran yabancı uyruklu öğrenciler için ayrılan kontenjan yüzde 47’ye çıktı. Uygulamaya kamuoyundan büyük tepki geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri de, üniversitelerin rant sahası ve ticarethaneye dönüşmemesi gerektiğini vurgulayan bir açıklama gerçekleştirdi. CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır ile Özcan Purçu, kontenjan konusunu meclis gündemine taşıdı. Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Ulaş Yasa ise, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin her geçen gün izahı zor olan farklı konularla ülke gündemine geldiğini belirtti.

ÜNİVERSİTELER DOĞRU YÖNETİLMİYOR

Yabancı uyruklu öğrenci konusunu Meclis’e taşıyan CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır da, “Gençler çok şey istemiyorlar, diyorlar ki ‘biz 41 kat artırılan bu kontenjanı ve paralı eğitimi istemiyoruz.’ Çünkü biliyorlar ki aksi olursa kendi arkadaşları, kardeşleri bu üniversiteye gelemeyecek. Üniversitenin doğru yönetilmediğini ortada” diye konuştu.
pazaryerine çevirdiler.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ise “Üniversiteler çok özel kurumlardır, bilim merkezidir, memleketin geleceğidir, ışığıdır. Maalesef üniversiteler pazaryerine çevrilmiş durumda. Pazarda nasıl domates biber satılıyorsa burada da bölümler satılıyor” ifadelerini kullandı.

RANT SAHASINI KABUL ETMİYORUZ

DEÜ öğrencilerinden Deniz Özçelik, “Okulumuz kontenjanları, yabancı öğrencilere göstermelik sınavla birlikte 3 bin TL ile 50 bin TL arasında değişen ücretlerle rektörlük tarafından satışa çıkartılmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencileri olarak; bu kararla okulumuzun rant sahasına çevrilmesini kabul etmiyoruz” dedi.

FİZİKİ ORTAMDA BİR HAZIRLIK YOK

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde artacak olan öğrenci sayısına rağmen fiziki ortamlarda herhangi bir hazırlık çalyışmasının görülmediğini söyleyen Eğitim Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şube Başkanı Ulaş Yasa, “Halihazırda yetersiz bulunan barınma ve ulaşım sorunlarının yanı sıra kampüs genelinde eğitim öğretim başladığında yemekhanelerin yetersizliği ve oluşan uzun kuyruklar yaşayarak gördüğümüz gerçeklerdir. Bununla ilgili herhangi bir çalışma yok” dedi.