DEÜ'nün yabancı öğrenci kontenjanı TBMM gündeminde
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, BirGün’ün gündeme getirdiği DEÜ’deki yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı sayısının eğitimde fırsat eşitsizliği yarattığını söyledi.
BİRGÜN EGE
CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, BirGün’ün gündeme getirdiği, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) 2021 yılı tercih döneminde açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 165’ini yabancı uyruklu öğrenciler için ayırmasını Meclis gündemine taşıdı. Purçu konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne Meclis Soru Önergesi ve Bilgi Edinme Başvurusu yaptı.
Konuya dair açıklama yapan Purçu, “Bu uygulamanın, diğer Yüksek Öğretim Kurumları için kötü bir örnek teşkil edebileceği, sonuç olarak Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerimizin yüksek öğrenim alma haklarının kısıtlanması ve Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı ile YKS sınavları arasında büyük bir nitelik farkı olması nedeniyle söz konusu uygulamanın fırsat eşitsizliği yaratmakta olduğu; ilerleyen yıllarda üniversitenin başarı oranının düşmesine sebep olabileceği ortadadır” dedi.
500 kişilik kontenjana sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nin 250 kişisinin yabancı uyruklu öğrencilere ayrıldığına vurgu yapan Purçu, “Kontenjanının yarısını yabancı uyruklu öğrencilere ücretli eğitim üzerinden açan devlet üniversitesi DEÜ, bunun üzerinden rant elde ediyor. Bu durum başlı başına eğitimde fırsat eşitliği ilkesine aykırı bir durumdur. Bu resmen kendi öğrencimize yapılmış kabul edilemez bir ihanettir. Eğitimde fırsat eşitliği her koşulda sağlanmak zorunda” diye konuştu.
KONTENJANIN ARTMA GEREKÇESİ NEDİR?
Purçu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, YÖK ve Dokuz Eylül Üniversitesi’ne şu soruları yöneltti:
-Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, 2016-2020 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç öğrenci için kontenjan oluşturulmuştur? Bu kontenjanların T.C. uyruklu / yabancı uyruklu öğrenci sayısı nedir?
-2016-2020 yılları arasında, her yıl için ayrı ayrı belirtilmek üzere, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesindeki fakültelerin her biri için belirlenen kontenjan miktarları nedir?
-Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından, 2021-2022 eğitim-öğretim yılı için, yabancı uyruklu öğrencilere ayrılan kontenjanın 10 bin’e çıkarılmasının gerekçesi nedir? Bu konu hakkında kamuoyuna yansımış olan iddialar doğru mudur?
-Yabancı öğrenciler tarafından üniversitelere verilen öğrenim ücreti miktarı hangi kriterlere göre belirlenmektedir?
-Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin üniversitelere girebilme olasılığının düşmesine ve beyin göçlerine sebep olma potansiyeline sahip olan bu gibi uygulamaların önlenmesi adına, üniversiteler tarafından oluşturulacak olan yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarına bir sınır getirilmesi planlanmakta mıdır?
-Kurulunuz tarafından, konuyla ilgili yapılabilecek başka düzenlemeler planlanmakta mıdır? Detayları nelerdir?