Dev protest kuklalar sokaklarda
Fotoğraf: İKSV

Kültür Sanat Servisi

Dünyaca ünlü protest kukla tiyatrosu Bread and Puppet Theater’ın dev kuklaları, 17. İstanbul Bienali kapsamındaki yürüyüş ve açık hava gösterileriyle İstanbul’un farklı semtlerinde 17 Eylül’den itibaren 4 gün boyunca İstanbulluları selamlayacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen bienal kapsamında Bread and Puppet Theater, ‘Toplumumuzun Kötülükleri’ (The Demons of Our Society) temalı geçit töreni ve açık hava performansı hazırlıkları için İstanbul’a gelerek atölye çalışmalarına başladı. Proje aynı zamanda Türkiye’nin önde gelen Karagöz ustalarından Cengiz Özek’in günümüzdeki çevre sorununa işaret eden oyunu Çöp Canavarı’ndan bir bölümü de izleyiciyle bir araya getirecek.

1963 yılında Peter Schumann tarafından New York’ta kurulan Bread & Puppet Theater, kâğıt hamurundan ve mukavvadan yapılmış heybetli kuklaları ve gösterişli performansları ile biliniyor. ABD’nin en eski kâr amacı gütmeyen politik tiyatrolarından biri olan topluluk, 1960’lardan bu yana savaş karşıtı protestolara katılımlarıyla da dikkat çekiyor. Bread and Puppet Theater’ın bienal kapsamındaki performansları; 14 Eylül İstanbul Bilgi Üniversitesi santralistanbul Kampüsü, 15 Eylül Küçükçekmece Gölbaşı’nda, 16 Eylül ve 17 Eylül günleri Müze Gazhane’de, 18.00-20.00 saatleri arasında izlenebilecek.