Deva Partisi Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Avukat Esra Poyraz, seçim tarihi konusunda kanunen bir belirsizlik olduğunu söyledi. Poyraz, Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nda seçim yenilemesi kararından sonra 60 gün sınırının olduğunu, Milletvekili Seçim Kanunu’nda ise bu sürenin 90 gün olduğunu ifade etti.

DEVA Partisi’nden seçim tarihi açıklaması: Neye göre belirlenecek?

Deva Partisi Genel Merkez Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Avukat Esra Poyraz, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim tarihi açıklamaları üzerine konuştu.

Poyraz, Anayasal olarak seçim tarihi konusunda belirsizlik olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu’nun 3. maddesinin “Kararın verildiği günden sonra gelen 60. günü takip eden ilk pazar günü cumhurbaşkanı ile TBMM genel seçimi birlikte yapılır” hükmünü içerdiğini hatırlatan Poyraz, Milletvekili Seçim Kanunu’nun 8. maddesinde ise seçimle ilgili “Yenileme kararının cumhurbaşkanınca verilmesi halinde, bu kararın verildiği günden sonra gelen 90. günü takip eden ilk pazar günü oy verilir” yazdığını hatırlattı.

“Esasen 2018 yılında yapılan değişiklikte hem 2839 hem de 6271 sayılı kanunlarda 2018’de değişiklikler yaparken 90 günlük süreyi düzenleyen hükmü açık olarak yürürlükten kaldırması, ilga etmesi gerekirdi” diyen Poyraz, bu şekilde bir düzenlemenin yapılmadığını kaydederek, “Nitekim gelinen noktada ise Anayasa madde 116’ya göre, Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesine karar verdiğinde, seçimin tarihi neye göre belirlenecek onu tartışıyoruz” dedi.