Saray rejimi, Cumhurbaşkanı seçilmek için getirilen 50+1 kuralının değiştirilmesine dair ağız değiştirdi. AKP Genel Başkanvekili Kurtulmuş, söz konusu kuralla ilgili gündemlerinde değişiklik olmadığını söyledi.

Devamlı ağız değiştiriyorlar

HABER MERKEZİ

Oyları her geçen gün eriyen, yönetme krizi derinleşen Saray iktidarının Cumhurbaşkanı seçilmek için getirdiği 50+1 kuralına dair tartışmalar sürüyor. Bir süredir devam eden kural ile ilgili tartışma, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile gerçekleştirdiği görüşmede "50+1’in mahsurlu olduğunu anladık. 50+1’i o zaman bu kadar sıkı bir şeye bağlamamamız gerekirmiş. Onun farkına vardık" demesiyle alevlendi. Karamollaoğlu, bu açıklamayı kamuoyuna aktardıktan sonra Erdoğan’ın tepkisini çekti. Kulislere yansıyan bilgilere göre Erdoğan, partisinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında "Temel Bey’in yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmıyor" dedi.

TOPU TBMM’YE ATTI

Erdoğan, geçen salı günü gerçekleştirilen partisinin grup toplantısının ardından, kendisine yöneltilen “Cumhurbaşkanlığı seçiminde gerekli olan çoğunluk yüzde 50+1 sizce değişmeli mi?" sorusu üzerine, "Parlamento bu konuda bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider, adımı da ona göre atılır. Parlamento daha önce Anayasa ile ilgili bu konuda bir karar verdi. Yeni bir karar verir mi vermez mi? Onu da görürüz" cevabını verdi.

50+1 kuralı ile ilgili dikkat çeken bir eleştiri de Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek’ten geldi. Çiçek, "Anayasa toplantısında 50 +1’in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. 50+1 ciddi problem çıkarıyor" ifadelerini kullandı.

BAHÇELİ’NİN TEPKİSİ

Bu açıklamaya Cumhur İttifakı’nın diğer üyesi MHP’nin Lideri Bahçeli tepki gösterdi. "Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli, yüzde 50 + 1’dir” diyen Bahçeli, şunları söyledi: “Yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi, çoğulcu demokrasinin dünyaya emsal teşkil edecek bir şekildir. Yüzde 50+1 oyu eleştirenleri anlayışla karşılamamız, bunu felaket olarak yorumlayan karamsarları makul bulmamız abesle iştigaldir."

AKP’nin kendi kurduğu tuzağa düşmesine yol açan kuralla ilgili bir eleştiriyi de partinin kurucularından Faruk Çelik dile getirdi. Çelik, 50+1 kuralı ile ilgili "Türkiye sosyolojisinin buna hazır olmadığını savundum" yorumunu yaptı.

AĞIZ DEĞİŞTİRDİLER

AKP MKYK üyesi Şamil Tayyar, 50+1 kuralının “Erdoğan’a kurulan bir tuzak olduğunu” söylerken, AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş dün “50+1 ile herhangi bir sıkıntımız ve endişemiz yoktur, hodri meydan. Şu an gündemimizde değil, kural yetkisi TBMM’dedir” açıklamasını yaptı. İki gün önce gerçekleşen Erdoğan ve Bahçeli’nin sürpriz görüşmesinin ardından iktidar kanadında 50+1 tartışmaları ile ilgili geri adım atıldığı göze çarptı.

TAVİZ YOK

İktidar içerisinde devam eden 50+1 kuralına ilişkin tüm bu gelişmelere dair muhalefet ise taviz vermez bir pozisyon aldı. Tartışmaya katılan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, şu açıklamayı yaptı: “Anlaşılan Erdoğan, 50 artı 1 barajı düşürülsün ama ucube rejim kalsın istiyor. Ne yapalım? Sizi memnun etmek için barajı 30 art 1’e mi çekelim? Yoksa 20 artı 1’e mi çekelim? Erdoğan’ın bugün 50 artı 1’den şikayet etmesinin tek bir nedeni var. Geliyor, gelmekte olanın korkusu. Erdoğan hangi çıtayı koyarsa koysun, artık o çıtayı aşamaz. Çünkü milletin gözünden de, gönlünden de düştü.”

KENDİLERİ İSTEDİ

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, iktidarın kendi kurduğu tuzağa yakalandığını belirterek, “Tutturamazsınız 50 +1’i. Şimdi, ‘Nasıl yeniden seçilebilirim, nasıl iktidarı kurtarabiliriz, koltukları kurtarabiliriz’, onun arayışı içindeler. ‘50 + 1 büyük sorundur’, neden? Seçim sistemiyle oynamak, iktidarı kurtaramaz” dedi. Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da özetle şu yorumu yaptı: “Şu andaki iktidar, oyunun mevcut kurallarına göre yeniden seçilemeyeceğinin farkına varmış olmalı ki kuralları değiştirerek ‘acaba tekrar seçilebilir miyim’in hesabına girmiş durumda. Bunu kendileri istedi. İktidar değişikliği olmadan, ülkenin sorunları asla çözülemez diyoruz.”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da 50+1 kuralının değişimine kapıyı kapatarak, “Kendileri 50+1’den kaçmaya çalışıyorlar. Ahlaktan soyutlandığınızda hiçbir sayı sizi kurtaramaz” dedi.