Devasa bir istihdam depremi yaşanıyor

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 268 bin 717 firmanın 3 milyon 44 bin 420 çalışanı için Kısa Çalışma Ödeneği’ne başvurduğunu açıkladı. Bakan Selçuk’un açıklamasına göre, ödeneğe en çok başvuru yüzde 40 ile imalat sektöründen yapıldı. Bu sektörü yüzde 15 ile toptan ve perakende ticaret, yüzde 12 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 6 ile eğitim sektörü takip etti; diğer sektörlerden başvurular da yüzde 27 oranında oldu.

Ödeneğe en çok başvuru 10’dan az çalışanı olan KOBİ’lerden geldi. Başvuranların yarısından fazlasını (yüzde 51,3) 3’ten az çalışanı olan firmalar oluşturdu.

Gazetemiz yazarı Doç. Dr. Aziz Çelik, kısa çalışma ödeneği başvuruları kapsamının 3 milyon işçiyi aşmasının devasa bir istihdam kaybına işaret ettiğini vurguladı. “Bunun üzerine en az bu kadar ücretsiz izne çıkarılanları ve kayıt dışı işçilerden işsiz kalanları eklemek lazım” diyen Çelik, “Büyük bir istihdam depremi yaşanıyor” değerlendirmesinde bulundu. Kısa çalışma ödeneği ile ücretsiz izin ödeneğinden yararlanacak milyonlarca kişinin TÜİK’e göre işsiz sayılmayacağının altını çizen Çelik, “Milyonlarca işçi Covid-19 yüzünden üretmeyecek, işinden kopmuş olacak, gelir kaybedecek ancak bu durum resmi işsizlik verilerinde görülmeyecek” dedi.