CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye’de asgari ücretlilerin açlık sınırının altında yaşadığını belirterek hazırladıkları Aile Destekleri Sigortası’nı açıkladı. CHP Lideri, "Biz deve yapıp pire kadar bile anlatamıyoruz" dedi.

Deve yapıp pire anlatamıyoruz
Kılıçdaroğlu basın mensuplarına Aile Destekleri Sigortası’nın detaylarını açıkladı. (Fotoğraf: BirGün)

Semra KARDEŞOĞLU

Yüksek enflasyon, yoksulluk, geçim sıkıntısı halkın bir numaralı sorunu olmaya devam ederken CHP buna karşı ürettiği politikaları paylaşmaya devam ediyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu politikanın önemli bir parçası olan ‘Aile Destekleri Sigortası’nı İstanbul’da düzenlenen basın toplantısıyla tanıttı. Toplantıda Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo da eşlik etti.

Aile Destekleri Sigortası’nın asgari ücretin altında veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "Bunun için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak, tıpkı İşsizlik Sigortası Kurumu gibi. Bütün sosyal yardımlar tek çatı altında toplanacak. Böylece kaynak savurganlığı da büyük ölçüde önlenmiş olacak" dedi.


"Biz bugüne kadar uygulanan ve yoksulun yoksulluğunun istismar edildiği bir sürece son vermek istiyoruz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Yoksulluğun kader olmadığı ve bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi gerektiğini düşünüyoruz. 1971’de kabul edilen sözleşmeye göre aile destekleri sigortası uygulanmak zorunda ama 51 yıldır uygulanmıyor. Öngördüğümüz düzenlemeyle, yoksulluğu artık hiçbir parti istismar konusu yapamayacak.”

57 BİN TÜR AİLE TİPİNİ BELİRLEDİK

Kılıçdaroğlu, “Aile dediğimiz bir kişi de olabilir, beş kişi de, yedi kişi de. CHP internet sitesine yükledik. 57 bin tür aile için bir program geliştirdik. Özelliklerini yazan kişi altında ne kadar aile yardımı alacağını da görmüş olacak. En az bin 100 lira ödenecek. Ailede engelli varsa örneğin 9 bin liraya çıkacak” dedi.

SOSYAL HİZMET UZMANI VE SOSYOLOG İSTİHDAMI

Aile hekimleri gibi çok sayıda sosyal hizmet uzmanı ve sosyolog görevlendirileceğini aktaran CHP lideri, şöyle devam etti: “Bu kişilerin yüzde 99.9’u kadın olacak. 25 bin aile hekimi var. Alınacak uzmanlar da bu sayıda olacak. Onlar ailelerin durumunu takip edip raporlayacak ve kuruma bildirecek. Ona göre yardım yapılacak. Böylece kişinin veya ailenin yoksulluğunu sadece devlet bilecek. Yardımlar ailelerde kadın adına açılan hesaba yatacak. Şu anda yaşlılık aylığı alanlar, engelli aylığı alanlar var. Bunların hiçbirisi kesilmeyecek. Tam tersine miktarı daha da artmış olacak. Kamuya işçi alırken bu aile üyelerine öncelik tanınacak. Bu uygulamada ismi sigorta olsa da kimse prim ödemeyecek. Bütün sosyal yardımlar tek çatı altında toplanacak. Böylece kaynak savurganlığı da büyük ölçüde önlenmiş olacak. Biz bugüne kadar uygulanan ve yoksulun yoksulluğunun istismar edildiği bir sürece son vermek istiyoruz. Yoksulluğun kader olmadığı ve bu topraklarda hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi gerektiğini düşünüyoruz.”

TEK TEK KAPI KAPI ANLATACAĞIZ

Kılıçdaroğlu toplantının ikinci bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Halkın en önemli sorununun geçim sıkıntısı olduğundan hareketle bunun çözümüne ilişkin kendilerini halka yeterince anlatamadıklarını söyledi. Kılıçdaroğlu gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi:

Ekrandaki kadın programları: Yapacaklarımızı halka aktarmada bir sorun yaşıyoruz. Şunu söylüyorum “Pire yapıp bunu deve olarak aktaranlar var. Biz ise deve yapıp pire bile aktaramıyoruz" Kadın kollarımıza görevi verdik. Tek tek ev ziyaretleri yapılacak ve bire bir aktarılacak. Burada görev kadın kollarımızda. Kadın programlarını izleyen geniş bir kesim var. Bizim o programlara çıkma şansımız yok. Tek tek irtibat yolunu izleyeceğiz.

Kaynak nasıl sağlanacak: Devletin kaynağı çok. Yardımlar tek elde toplanacak. Dolar bazlı garanti ödemeler var. ‘Beşli çete’ye verilen garantiler verilmeyecek örneğin. Kamu binaları için ödenen yüksek kiralar var. Şu an bütçenin yüzde 4’ü yardımlara ayrılıyor. Biz yüzde 12’sini ayıracağız. Kamuda inanılmaz bir savurganlık var. Bunu engelleyeceğiz. Yardımlarda belediyeler de devreden çıkacak.

25 bin sosyal hizmet uzmanı: Bu haneleri alacağımız uzman ve sosyologlar sigortayı takip edecek. Ortaya bir suiistimal çıkmaması için düzenli takip yapılacak.

Elektrik suyu kesilmeyecek: Bu hanelerin elektrik, su ve doğalgazı hiçbir şekilde kesilmeyecek.

Boşanan kadınlar için fon: “Yeni Hayat Fonu” oluşturduk. Boşanan kadının yeni bir hayat kurması için destek olunacak.

Emeklileri kapsayacak mı?: Emekliler doğal olarak sistemin dışında. Fakat dul ve yetim aylıkları çok düşük, bunlara mutlaka destek olmak lazım. Zaten emeklilik meselesi başlı başına sorun. İnsanlar çalıştıkça emekli maaşları düşüyor. Böyle bir sistem olmaz.

6’lı masa ne diyecek: Her partinin ayrı projeleri var. ‘Aile Destekleri Sigortası’na ‘Hayır’ diyecek lider olduğunu sanmıyorum.

Mülteciler: Mülteciler bu programın dışında. Onlar için ayrı bir program olmalı. Çünkü zaten onlara AB fonları üzerinden bir destek programı uygulanıyor.

İktidarın sosyal konut projesi: Bunu bir seçim finanse yolu olduğunu düşünüyorum. Barınma krizine karşı şu an yürüyen projeler var. Bir kere depreme karşı binaların dönüşümünde yerel yönetimlerin halkla müteahhit arasındaki ilişkiyi düzenliyor.

Gençleri kırsalda tutma planı: Kentte asgari ücretle açlık sınırının altında yaşayan ama kıra dönmek isteyen kadın ve gençlerin sigorta primleri devlet tarafından ödenecek. Böylece kentteki yük de azalacak.

6 ay süre istiyoruz: İktidara geldiğimizde 6 ayda halkı nefes alacak noktaya getireceğiz. Bunun sözünü verdik.