Beş büyük ligin takımlarının turladığı Şampiyonlar Ligi’nin grup aşamasına Salzburg, Atalanta gibi takımlar performansıyla damga vurdu. İşte grupların dikkat çekenleri...

Devler Ligi'nin son 16 turunda 5 büyük lig dışında takım yok: Fark giderek açılıyor

Eren TUTEL

Şampiyonlar Ligi’nde grup aşaması önceki gün oynanan maçlarla sona erdi. Pek fazla sürprizin yaşanmadığı gruplarda son 16’ya beş büyük ligin (İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa) dışındaki hiçbir takım kalmadı.

Bu durum futbolun devleriyle orta sınıf takımların arasındaki farkın ne kadar açıldığının kanıtı. Gruplarda Salzburg, Slavia Prag gibi dikkat çeken ve pozitif futbol oynayan takımlar, ellerinden gelenin en iyisini ve futbolun doğrularını yapmalarına rağmen güçleri yüksek bütçeli devlere yetmedi.

Futbol yıllardır adil olmayan bir spor ve oligarklar bir kademe altında olanları bile Avrupa arenasından silmek üzere. Hatta birçoğu sadece beş büyük ligin takımlarının yer aldığı kapalı bir lig oluşturmak için harekete geçti bile. Özetle Johan Cruyff’un, “Neden zengin bir kulübü yenemeyesiniz ki? Ben para dolu bir çantanın gol attığını hiç görmedim” sözü her geçen gün geçerliliğini yitiriyor. Evet para dolu çanta hâlâ gol atmıyor ancak golleri atanlar için para dolu çanta her geçen gün daha çekici hale geliyor. Bu teferruatlı konuyu daha fazla uzatmadan Devler Ligi’nde grup aşamasında dikkat çekenlere yakından göz atalım.

♦ Ajax’ın vedası: Geçen sezon finali son dakikada yediği golle kaçıran Hollanda ekibi, oldukça çekişmeli geçen H Grubu’ndan çıkamadı ve üçüncü olarak Avrupa Ligi bileti aldı. Aslında Ajax geçen sezonkinden farklı bir görüntü ortaya koymadı. De Light gibi kilit oyuncularından birini kaybetmelerine rağmen genetik kodlarına işlemiş pozitif futbolu sahaya yansıtan kırmızı-beyazlıların topladığı 10 puan H Grubu’nun dışında birçok grupta turu geçmek için yeterli olabilirdi. Ancak kura şansızlığı onlara acımadı ve hayallerine erken veda etmek zorunda kaldılar.

♦ Atalanta zoru başardı: Gian Piero Gasperini’nin öğrencileri büyük bir çoğunluğun aksi istikamette seyrettiği İtalya’da doğru işleri yapan takımlardan. Geçen sezon Serie A’da oynadıkları futbolla herkesin beğenisini toplayan mavi-siyahlılar, Şampiyonlar Ligi’nde de iz bırakmayı başardı. Üstelik ilk üç maçında puan dahi alamadıklarını hatırlamakta fayda var. Kalan 3 maçta 7 puan puan toplayarak son 16 bileti alan İtalyan temsilcisi şimdiden bu sezonun en özel hikâyelerinden birine sahip.

♦ Salzburg ve Erling Haaland: Elenseler de grup aşamasının en dikkat çeken ekiplerinden biri olmayı başardılar. Genç kadrosuyla, Liverpool ve Napoli gibi devler karşısında bir dakika bile geri adım atmayan Salzburg futbolseverleri bir hayli etkiledi. Avusturya ekibinin başarısında kilit rol üstlenen Erling Haaland’ın golleriyle ise yeni bir yıldızın doğuşuna tanıklık ettik. 19 yaşındaki Norveçli oyuncu altı maçta 8 gol kaydederek Avrupa’nın birçok devinin radarına girdi ve muhtemelen sezon sonunu görmeden Salzburg’a veda edecek.

♦ Slavia Prag: F Grubu’nda Barcelona, Bourissa Dortmund ve Inter ile eşleşen Çekya temsilcisinin yöneticisinin kuraya verdiği reaksiyon hâlâ akıllarımızda. Şansın adil davranmadığı kırmızı-beyazlılar doğal olarak grupta iki puan topladı ve sonuncu oldu. Kâğıt üzerinde dikkat çeken hiçbir yanları yok ve bu listeye neden aldığımızı sorgulayanlar olacaktır. Hemen cevaplayalım: Tıpkı Salzurg gibi oynadığı altı maçta da geri adım atmayan Slavia Prag fazlasıyla cesur ve özgüvenliydi. Nou Camp’ta Barcelona’yı tamamen etkisiz hale getirip aldıkları bir puan, Inter maçlarında sergiledikleri performans akıllara kazındı. Sonuç olarak yenildiler ama sahaya karakter koydular. Turnuvada yer alan ve kendilerinden çok daha fazla para harcayan Galatasaray’ın yaptığının aksine...

cukurda-defineci-avi-540867-1.