&nbsp

 YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Rektörler Komitesi toplantısında Başbakan Erdoğan'ı eleştirdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında yaptığı konuşmada ''YÖK'e ağır ithamlarda bulunduğunu'' savunarak, ''Öğrencilerin ailelerinin bulunduğu bir ortamda, bir anayasal kurumun, devlet adabıyla bağdaşması zor sözcüklerle itham edilmesi, bütün üniversite camiasını yaralamıştır'' dedi. Rektörler Komtesi Toplantının başlangıcında gazetecilere açıklamalarda bulunan Teziç, Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik yılının açılışı nedeniyle bir konuşma yaptığına değinerek, şunları söyledi: ''Başbakan, yaptığı konuşmada hayli ağır bir üslupla, eleştiriyi aşan bir üslupla YÖK'e itham yöneltiyor. Bunlardan birisi özel üniversitelerin açılması yla ilgili. YÖK'ü bu konuda izin vermemekle değerlendiriyor. Burada, kullanılan sözcükleri tekrar etmiyorum. Bunlar çok ağır sözcükler. Bir üniversite ortamında, öğrencilerin ailelerinin bulunduğu bir ortamda, bir anayasal kuruma, devlet adabıyla bağdaşması çok zor sözcüklerle ithamedilmesi, bütün üniversite camiasını yaralamış durumdadır.''

 JEST VE MİMİKLERİ ÇOK AĞIRDI
Üniversite açılışıyla ilgili yasal düzenlemeler bulunduğunu anımsatan Teziç, şöyle konuştu: ''Özel üniversite açılması yönünde bizim engelleyici olmamız değerlendirilirken yürürlükteki kuralları hatırlatmak lazım. Anayasa'nın 130. maddesi iki tip üniversiteden söz ediyor, ki ikisi de kamu kurumu niteliğindedir. Bunlardan biri devlet üniversiteleri, diğeri vakıf üniversiteleridir. Bir özel üniversite kurulması yönündeki ifadenin bu maddede yer almaması karşısında bizim yasaklayıcı olmamız zaten düşünülemez. Büyük bilgi eksikliğinden kaynaklanan bu hususu değerli danışmanlar daha iyi değerlendireceklerdir. Ancak, yetkimiz olmayan bir alanda bizden yetki kullanılmasını istemek, hukuka uygun işlem yapmamayı teşvik etmek anlamına gelir. Konuşmayla ilgili görüntüyü de izledim. Oradaki jest hareketleri de ifadelerin ağırlığı kadar çok ağır.'' YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, üniversitelere tahsis edilen kadroların sayısı ve kullanı lma usulünde bugüne kadar çok büyük engellerle karşılaştıklarını, bu engelleri aşabilmek için yargı yoluna başvurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Erdoğan Teziç, ''son olarak öğretim elemanı atanmasını engelleyen genelgenin yürütmesinin durdurulması için Danıştay'a başvurduklarını''belirterek, ''Bugün içinde bulunduğumuz sıkıntı, hükümet ile YÖK arasında sebebini çözemediğimiz bir gerginlik ortamını yaratmaktadır'' dedi. Teziç, Rektörler Komitesi toplantısından önce basına yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bahçeşehir Üniversitesi'nin akademik yılı açılışında yaptığı konuşmada YÖK'ü ''öğretim üyesi yetiştirmemekle itham ettiğini'' belirterek, ''Başbakan diyor ki, 'Öğretim üyesi yetiştirmiyorsun, ben üretemem yetki sende'' diyor. Bu da çok ağır bir ifade'' dedi.

 ''BİZ ENGELLEYİCİ DEĞİLİZ''
Yeni kurulması planlanan üniversitelerle ilgili olarak da ''engellemeyin, üniversiteleri kuralım'' yönünde ithamlarda bulunulduğunu söyleyen Teziç, ''Biz engelleyici değiliz'' dedi. Kurulacak üniversitelerin kriterlerinin ne olması gerektiğine ilişkin Üniversitelerarası Kurul toplantısında rektörlerin de önerilerini alarak ve YÖK Genel Kurulu'nda tartışarak saptamalar yaptıklarını kaydeden Teziç, bu önerilerini en geç Pazartesi günü hükümete sunacaklarını bildirdi.

 Erdoğan ne demişti
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, 24 eylül tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada YÖK'e eleştirilerde bulunmuştu. Devlet ve vakıf üniversiteleri olduğunu, ancak özel sektör üniversitesi bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, ''peki niye özel sektör üniversitesi yok? Niye müsaade etmiyorsun? Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu... İlköğretim ve lisede özel sektöre yol veriyorsun, üniversitede müsaade etmiyorsun'' demişti. Erdoğan, ''dünya bunu yapıyor. Sağlıkta yaptığımızı eğitimde de yapalım. 'Hayır olmaz'. Niye? Şurası (kafası) basmıyor. Hayatta iki koyun gütmemiş, gütmediği ve hayatı yaşamadığı için bunu kavrayamıyorlar'' ifadelerini kullanmıştı.