Devlet kadınları desteksiz bırakıyor

HABER MERKEZİ

Nisa bebeğin yaşam savaşı sürerken, bebeği terk ettiği için tutuklanan 20 yaşındaki anne E.S.'nin tek suçlu ve cani ilan edilmesine Sığınaklar ve Dayanışma Merkezleri Kurultayı'ndan da tepki geldi. Kurultayın bileşeni olan 30’u aşkın kadın örgütü, devletin şiddet mağduru kadınları desteksiz ve yalnız bıraktığına dikkat çekti. Kadın örgütlerinin açıklaması şu şekilde:

“Son dönemde basına yansıyan haberler bize bir kez daha devletin kadınları yeniden şiddet döngüsüne sürüklediğini, sığınak sonrası destekler konusunda da herhangi bir mekanizma geliştirmeyerek tüm sorumluluğu üzerinden attığını gösterdi. E.S.’nin sığınakta kalış sürecinde gebeliği hakkında yeterli destek almamış olması, istenmeyen gebeliğin sonlandırılması hakkı ya da çocuğun evlatlık verilebilmesi gibi seçenekler üzerinden bilgilendirilmemesi ve 6 aylık kalış süresi doldu diye alternatifsiz ve desteksiz şekilde sığınaktan çıkışının yapılması kabul edilemez.”

Sığınakların erkek şiddetine karşı mücadelenin en önemli mekanizmalarından olduğuna vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere de yer verildi:

“Sığınaklar kadınların çocuklarıyla kalabilecekleri, şiddetten uzak ve bağımsız bir yaşam kurmak için ihtiyaç duydukları sosyal, psikolojik, hukuki vb. destekleri alabilecekleri yerlerdir. Bizler yıllarca verdiğimiz mücadele ve deneyimden biliyoruz ki, E.S. ile sığınakta nitelikli bir sosyal çalışma ve dayanışma kurulmuş olsaydı, ihtiyaçlarına bakılmaksızın 6 aylık süre gerekçesi ile sokağa bırakılmaz, çocuk devlet korumasına alınabilirdi. Aynı şekilde kadınla da alternatifler ve sığınak sonrası yaşam için planlama yapılabilirdi.”

215 BELEDİYEYE YAZI

İçişleri Bakanlığı, nüfusu 100 binin üzerinde olan 215 belediyeye yazı gönderip, yılsonuna kadar ‘kadın konukevi’ yapılması talimatını verdi. Yazıda, Belediye Kanunu'nun 14'üncü maddesinde yer alan "Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100 bin üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır" hükmüne dikkat çekildi. Bu yasa bugüne dek uygulanmadığı için ülkede belediyelere ait yalnızca 33 sığınak var.