Devlet ‘kara tumba’ya göz yumuyor

Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Kömür İşletmeleri AŞ’nin işlettiği Işıklar Ocağı’nda önceki akşam göçük meydana geldi, 11 işçi yaralandı. Soma Devlet Hastanesi’ne kaldırılan işçilerden biri Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilirken, kalanların durumunun iyi olduğu ve taburcu edildiği öğrenildi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı, maden işçisi Tahir Çetin, “Olayın nedeni klasik ayak (kara tumba) çalışma düzeni. Sorumluluk Türkiye Kömür İşletmeleri’nde (TKİ)” dedi.

‘TKİ nasıl izin veriyor?’
BirGün’e konuşan Çetin, ocakta bir süredir çağdışı bir çalışma sistemi olan ‘klasik ayak’, yani ‘kara tumba’ yöntemiyle çalışma yapıldığını, kazanın bu nedenle meydana geldiğini söyledi. Bu yöntemle çalışma yapılırken yukarıda biriken suyun boşaldığını ve tavandaki kayaları kopararak göçüğe neden olduğunu anlatan Çetin, “TKİ’nin denetiminde olan bu ocakta çağdışı ve yasaklanmış bir yöntem olan kara tumba çalışmaya nasıl izin verilir? Ocakta örgütlü sarı sendika buna neden ses çıkarmıyor?” diye sordu.

Kazanın daha da kötü bir şekilde sonuçlanabileceğini, facianın eşiğinden dönüldüğünü belirten Çetin, “Bu ocakların denetiminden sorumlu olanları ciddiyete davet ediyoruz. Hiç kimse işçinin yaşamıyla oynama hakkına sahip değil” diye konuştu.

Yönetmeliğe aykırı!
Kara tumba, kömür madeni damarlarının tabaka şeklinde yataklandığı bölgelerde, bir tür göçertme tekniğiyle üretim yapılması modeline deniyor. Diğer bir adı da kör ayak sistemi. Bu üretim modelinde madene tek bir girişten giriliyor ve çıkılıyor. Kömür yatağına dek uzanan yüzlerce uzunlukta bir delik açıldıktan sonra maden, patlatarak göçertme yöntemiyle elde ediliyor. Eğer çalışma alanıyla tünel girişi arasındaki bölgede bir göçük oluşursa, işçinin kurtulma şansı en aza iniyor. Bu nedenle de bu yöntem Madencilik Yönetmeliği’ne göre yasak. Gelişmiş ülkeler artık kara tumbayı terk etmiş durumda.