Resmi rakamlara göre 57 kişinin öldürüldüğü Çorum Katliamı’nda yitirilenler, dün anıldı. Çorum’da yapılan anmada, devlete katliamlarla yüzleşme çağrısı yapıldı: “Kaybettiklerimizi biz yaşatacağız”

Devlet katliamla derhal yüzleşsin

HABER MERKEZİ

Ülke tarihinin en karanlık katliamlarından biri olan Çorum Katliamı’nda yaşamını yitirenler anıldı. Çorum Emek ve Demokrasi Platformu, Kadeş Barış Meydanı’nda yaptığı açıklamada, iktidara 41’inci yılında katliamla yüzleşme çağrısında bulunuldu.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nde bir araya gelen yüzlerce kişi, Kadeş Barış Meydanı’na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. “29 Mayıs-4 Temmuz 1980 Çorum’u unutmadık, unutturmayacağız. Yaşamı, sevgiyi ve barışı savunuyoruz” pankartının açıldığı yürüyüşe HDP Milletvekili Zeynel Özen, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal ve yüzlerce kişi katıldı.


Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şube Başkanı Nurettin Aksoy, “Despotluk ve zalimlik hüküm sürmektedir. Mazlumların çektiği acı bizim için Kerbela’dır. Yaşanan felaketlere karşı birleşerek direnmeliyiz. Bizim amacımız yaşanan acıları unutturmamak. O yüzden zorbalık karşısında sessiz kalan herkes ölür. Mücadele etmenin insan kalmanın en önemli yolu olduğunu bilmeliyiz” dedi.

ÜLKEYİ TESLİM ETMEYECEĞİZ

Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Hüseyin Mat ise yıllardır barış, demokrasi istediklerini söyledi. Devletin katliamlarla yüzleşmesi gerektiğini ifade eden Mat, şunları dile getirdi: “Devlet üst aklı yaşanan bu katliamların hâlâ hesabını vermemekte direniyor. Devlet kendi vatandaşının mal ve can varlığını korumakla yükümlüyse bu katliamların yaşanmasında da birinci derecede suçlu olduğunu kabul etmelidir. Biz kazanımlarımızı asla tartışma konusu yapmayacağız. Bu ülkeyi asla tarikatçılara, cemaatçilere, çocuk tecavüzcülerine teslim etmeyeceğiz. Demokratik bir cumhuriyet için mücadele etmeye devam edeceğiz”

Çorum’da öldürülen Alevi dedesi Veli Solmaz’ın kızı Naime Solmaz, şunları söyledi: “Babamın 48 yaşında Alevi toplumuna vereceği çok güzel mesajlar vardı. Bırakmadılar, tomurcuk gül gibi dalından kopardılar. Canlıya, doğaya saygı duymayan bu kişiler tabi ki inançlara da saygı duymaz. Keşke doğup büyüdüğüm bu topraklara katliam anması için gelmeseydim. Kaybettiklerimizin ruhları aramızda, biz onları yaşatacağız, gelecek nesillere unutturmayacağız” diye konuştu.

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal da şöyle konuştu: “Hiçbir sıcak Maraş’ta, Çorum’da yaşanan o acılardan daha yakıcı değildir. O yüzden bu katliamların yüzleşerek çözülmediği sürece acılar hep taze kalacak. 84 milyon insan olarak bu ülkede barış içinde yaşamak, çocuklarımıza özgür bir Türkiye bırakmak istiyoruz. O yüzden hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız.”

İKTİDAR KAOSTAN BESLENİYOR

HDP Milletvekili Zeynel Özen, ülke tarihinin katliamlar tarihi olduğunu dile getirdi. En son olarak Deniz Poyraz’ın katledildiğini hatırlatan Özen, “Bu ceberut iktidar emek dünyasına düşman. Her gün nefret suçu işlemekte, kışkırtıcılık yapmaktadır. Bunlar kaos sürecinden besleniyorlar. İktidar hem ekonomik hem siyasal olarak iflasın eşiğindedir. Bu iktidar yine savaşı tırmandıracak. Çünkü savaş ve kaos olmadığı sürece iktidarda kalma şansları yok” diye aktardı.