Devlet kurumları şeffaf olmalı

Mustafa BİLDİRCİN

Milli Piyango İdaresi’nin mevzuata aykırı davranarak çekilişleri sekiz yıl boyunca TV’den canlı yayımlamaması, TBMM KİT Komisyonu’nda gündeme geldi. TRT’nin 2012 yılında yayın bedelini yüzde 384 oranında artırdığına dikkati çeken CHP Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, “Milyarlarca liranın bulunduğu ve o denli bir sektörün yaptığı çekilişin canlı yayınlanmaması için adeta atılmış bir adım gibi” dedi.


TRT’DEN FAHİŞ ZAM

Toplantıda, Milli Piyango İdaresi ile TRT arasında canlı yayın konusundaki anlaşmazlığa değinildi. 2009 yılında, TRT 1 kanalında eğlence programlı bir çekilişin canlı yayınlanması durumunda Milli Piyango İdaresi’nin, On Numara için 33 bin TL, Şans Topu için 33 bin TL, Sayısal Loto için 33 bin TL ve Süper Loto için de 40 bin TL ödediği bildirildi. 2012 yılında ise TRT’nin yayın bedellerinde fahiş zamma gittiği öğrenildi. 2009 yılında 33 bin TL olan yayın bedellerinin bir anda 160 bin TL’ye çıkarıldığı belirtildi.

KOORDİNASYONSUZLUK

Milli Piyango İdaresi’ne çıkarılan fiyat farkının yüzde 384 olduğunun altını çizen CHP’li Yavuzyılmaz, “2012 yılından itibaren TRT’de Milli Piyango İdaresinin yaptığı şans oyunu çekilişleri canlı olarak yayınlanmıyor. Milyarlarca liranın bulunduğu ve o denli bir sektörün yaptığı çekilişin canlı yayınlanmaması için adeta atılmış bir adım gibi. Devlet mekanizmasının içindeki kurumlar arasındaki koordinasyonsuzluk ve bundan kaynaklı olarak da devlet yönetiminin nasıl şeffaflığını yitirdiğinin adeta bir ispatı niteliğinde” ifadelerini kullandı.

***

Yazılıma 1,5 milyar TL harcama

Milli Piyango İdaresi’nin, 1996 ve 2020 yılları arasında, “Çeşitli oyun yazılımları ve çekiliş araç gereçleri” konusunda hizmet aldığı ABD merkezli GTECH Corporation firmasına toplam 1,5 milyar TL ödediği anlaşıldı. Şirket ile imzalanan sözleşmenin 2020 yılına kadar her yıl otomatik olarak yenilendiğine dikkati çeken CHP’li Yavuzyılmaz, “Bugüne kadar niye yerli yazılım kullanmadık ve GTECH Corporation’la niye yenileyip durduk?” diye sordu.