Devlet Tyatroları Genel Müdürü Nejat Birecik görevden alındı, yerine rejisör Mustafa Kurt atandı. Devlet Tiyatroları dışında Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nde de değişim yaşandı

Devlet Tiyatroları  yine kaynıyor

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in görevden alınmasının üzerine vekaleten yerine geçen Mustafa Kurt, 2014 yılında istifa ettiğinde yerine A. Nejat Birecik atanmıştı. Birecik 2016-2017 sezonunun başlangıcında “yerli oyunlar” söylemiyle büyük tepki çekti. Nejat Birecik tepki çeken açıklamasında, “Milli, manevi duyguları pekiştirmek için hümanist vatan milliyetçisi sanatçılar olarak vatan bütünlüğüne, birliğine katkıda bulunmak amacıyla sadece yerli oyunlarla sahnelerimizi açıyoruz” demişti.

devlet-tiyatrolari-yine-kayniyor-409331-1.
Nejat Birecik

Hırvatistan’daki festivalden şikayet geldi
Geçtiğimiz yıl Hırvatistan’da düzenlenen ve masrafları UNESCO ITI tarafından karşılanan Tiyatro Festivali’ne gittiği halde etkinliklere katılmayarak, şehri gezdiği iddiasıyla Nejat Birecik, festival başkanı Zelijka Turcinoviç tarafından bir mektup yazılarak şikayet edilmişti. Turcinoviç yazdığı mektupta “Türk yetkililerin etkinliklere katılmadığını” belirtti. Bu durum daha sonra CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı tarafından Meclis gündemine taşındı.

Mustafa Kurt, istifa ederek ayrıldığı görevine geri döndü
2014 yılında dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdürü Lemi Bilgin görevden aldı ve yerine ‘vekaleten’, Mustafa Kurt’u atadı. Kurt, vekaleten atandığı görevinden 17 Ekim 2014 tarihinde istifa ederek ayrıldı. İstifasıyla ilgili konuşmayan Mustafa Kurt’un, İstanbul Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Güneş Batarken Bile Büyük’ oyununun orijinal metnine sansür uygulandığı için istifa ettiği iddiaları ortaya atılmıştı.

devlet-tiyatrolari-yine-kayniyor-409332-1.
Murat Karahan

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürü de değişti
Devlet Tiyatroları dışında Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’nde de değişim yaşandı. Daha önce Eski Genel Müdür Selman Ada görevden alınmıştı. Ada’nın yerine Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü’ne tenor Murat Karahan getirildi.

1977 Ankara doğumlu Murat Karahan, Bilkent Üniveristesi’nde Devlet Sanatçısı Suna Korad ve Doçent Pekin Kırgızla çalıştı. Öğrencilik hayatında bir çok başarılı konser ve resitaller verdi. Suna Korad’ın sahneye koyduğu Dido&Aeneas Operasında üstlendiği başrolün yanısıra okulunu Yunanistan ve Fransa’da başarıyla temsil etti. 2005 yılında İtalyan Orkestra Şefi Maestro Marco Berdondini tarafından aldığı davet üzerine Roma’ya gitti. 2007 yılında Avusturya’da yapılan Hans Gabor Belvedere Şan Yarışmasında ülkesini temsil etme hakkı kazanan sanatçı burada büyük ilgi gördü ve kendisine gelen teklifler sonucunda opera kariyerindeki çalışmaları için Parnassus Arts Production isimli ajansla anlaşarak ve yurt dışında birçok auditionlara davet edilerek katıldı.

***

devlet-tiyatrolari-yine-kayniyor-409333-1.Mustafa Kurt Kimdir?

1965 yılında Nevşehir’de doğdu. 1984 yılında girdiği Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nü 1988 yılında bitirdi. Aynı yıl Adana Devlet Tiyatrosu’na stajyer sanatçı olarak atandı. 1989-1994 arası sanatçı olarak görev yaptığı bu kurumun 1994 yılında müdürü oldu. Adana’da gerçekleşen Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali kurucusudur. 1994–2004 Arası Adana Devlet Tiyatrosu Müdürü – Sanat Yönetmeni olarak görev yaptı. 2000–2004 Arası Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak sahne ve oyunculuk dersi verdi. 2007–2008 sezonunda Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü’nde başrejisör olarak görev yaptı. 31 Mayıs 2013 -14 Ekim 2014 tarihleri arası Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğünde Genel Sanat Yönetmeni olarak çalıştı. Devlet Tiyatroları tarihinde ilk defa Ankara’da Klasik Oyunlar (Shakespeare,Çehov) haftası buluşmasını gerçekleştirdi. 8 Mart 2014 tarihinde Bursa’da Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivalini başlattı.