Devrimci 78'lilerden 12 Eylül ve İstanbul Sözleşmesi paneli

Samsun'da Devrimci 78'liler Dayanışma ve Araştırma Derneği tarafından 12 Eylül Hukuku, 78'lilerin Konumu ve İstanbul Sözleşmesi konulu panel düzenlendi. Panelistler Şair, Devrimci 78'liler Federasyon Başkanı Ahmet Telli, Samsun Eğitim Sen Şube Başkanı Arzu Kuşçu Topaloğlu ve Av.Recep Kaygusuz olurken Moderatörlüğü ise Samsun Devrimci 78'liler Derneği Yönetici Züleyha Mangan tarafından yapıldı.

Panel ilk konu olan 78'lilerin Konumu hakkında şair ve Federasyon Başkanı Ahmet Telli'nin konuşması ile başladı.

Dünyadaki '68 hareketinden ülkemizdeki gençlik mücadelesine kadar yaptığı özetle 78 kuşağı'nın hem tarihteki hem de günümüzdeki konumunu katılımcılara anlattı. Konuşmasını şiirle sonlandıran Telli dinleyicilerden beğeni topladı.

Daha sonra İstanbul Sözleşmesi Konusunda konuşmasını yapmak üzere Arzu Kuşçu Topaloğlu sözü aldı. Topaloğlu konuşmasına başlarken 12 Mart'ın ve 12 Eylül'ün emek kolunda işten atılmalar zorunlu rotasyonlar gibi eylemlerle etkilerinin hala sürdüğünü dile getirdi.

Ardından İstanbul Sözleşmesinin imzalandığı tarihten bu yana uygulanma şartlarını aktarırken 41383 kadının koruma başvurusunun reddedildiğini, zamanında koruma kararı alınmayan onlarca kadının da katledildiğini dile getirdi. Siyasal İslamcı rejimin anlattığı gibi boşanmaların da sözleşmeden değil erkek egemen anlayıştan kaynaklandığını söyledi.

İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının eşitlik ilkesinden vazgeçilmesi anlamına geleceğini hatırlatarak sözlerini noktaladı.

12 Eylül hukuku konusunda konuşmasını yapmak üzere Avukat Recep Kaygusuz konuşmasının başında emek mücadelesinde kadınların rolünü anlattığı şiiriyle İstanbul Sözleşmesinin gereğini vurguladı. Sonra sözlerine devam eden Kaygusuz 12 Eylül sabahı karşılaştığı durumu dinleyicilere aktardı.

Devlet destekli faşist katiller ve sermaye içindeki işbirlikçilerin de 12 eylül öncesindeki durumda askeri cunta ile birlikte süreç içinde yer tuttuktalarını hatırlatırken 12 eylül sonrasında alınan 24 ocak gibi ekonomik kararların da bu darbeci misyonun devamı olduğunu vurguladı. O günlerden bu zamana cuntacı anlayışın kapitalizm ve emperyalizm ekseniyle devam ettiğini de dile getirerek sözlerini sonlandırdı.

Panel, katılımcıların panelistlere sorularının ardından son buldu.