ODTÜ’de Devrimci Yol’a katılıp 12 Eylül Askeri Darbesi’nin ardından Hollanda’ya giden ve yurt dışında uzun yıllar askeri rejime karşı kararlı bir mücadele yürüten Naci Kapan, kanser nedeniyle Amsterdam’da hayata gözlerini yumdu.

Devrimci mücadelenin emektar ismi Naci Kapan, Hollanda’da yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ

12 Eylül faşist rejimine karşı uluslararası dayanışmanın öncü isimlerinden Naci Kapan Amsterdam’da yaşamını yitirdi.

Yakalandığı kanser hastalığı nedeniyle 15 Şubat tarihinde Amsterdam’da evinde yaşama gözlerini yuman Naci Kapan için mücadele arkadaşları Amsterdam’daki Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği’nde bir taziye defteri köşesi oluşturdu. Naci Kapan’ın cenazesi 21 Şubat Salı günü saat 11.30’da Amsterdam’da toprağa verilecek.

ODTÜ’DE DEVRİMCİ YOLCU OLDU

Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bir pazarcının oğlu olarak doğan Naci Kapan, devrimci düşüncelerle orada tanıştı. 1977 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektroteknik Bölümü’nü kazandı. Burada Devrimci Yol hareketi saflarına katıldı. Ardından devrimci hareket adına mücadelesini 12 Eylül 1980 tarihine kadar BASIN-İŞ Sendikası’nda sürdürdü.

12 Eylül 1980’nde darbe ile iktidara gelen faşist askeri rejimin tüm siyasi partileri, sendikaları ve sivil toplum kuruşlarını kapattı. Süren devlet terörü karşısında binlerce devrimci Naci Kapan de yurt dışında Hollanda’da mülteci olarak yaşamak zorunda kaldı.

Hollanda’ya gelmesinden hemen sonra Devrimci İşçi Hollanda örgütlenmesi ile iletişime geçerek Türkiye’deki askeri rejimin insanlık dışı uygulamalarına karşı uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek için mücadeleye katıldı. Kısa zamanda çeşitli devrimci gruplar tarafından ortak düzenlenen yığınsal açlık grevlerini, protesto gösterilerini düzenleyen önderlerden birisi oldu. Etkili kamuoyu kurumlarını askeri rejime karşı harekete geçirmek için sembolik kilise ve gazete işgallerini yönetti.

YAYINCILIK FAALİYETİ YÜRÜTTÜ

Hollandaca ‘Turkije Information’ adlı sürekli bir yayın organının çıkmasını sağlayan ekibin başına geçti. Sendika, politik partiler ve Uluslararası Af Örgütü gibi kurumların Yeraltı Maden İŞ/Yeni Çeltek ve Devrimci Yol-Fatsa Davalarına Uluslararası gözlemci göndermesi, Mamak ve Metris cezaevlerine Hollandalı gazetecilerin giderek, devrimci hareketlerin liderlerinin yaşadığına dair canlı tanıklık yapmalarının sağlanması gibi çalışmalarda öncülük etti. Bu yolla askeri rejimin üzerinde uluslararası baskının artmasını sağlarken, askeri rejime muhalif gruplarla dayanışmanın yükselmesine yardımcı oldu.

MÜCADELEYİ HOLLANDA’DA SÜRDÜRDÜ

1983 yılında askeri rejimin sonlanmasından sonra hakkındaki süren davalar nedeni ile Hollanda’da kalmaya karar veren Naci Kapan 1986-1992 yıllarında Hollanda’daki yerleşik Türkiyelilere yönelik ana dilde TV Programlarında muhabir ve rejisör olarak çalıştı. 1992 yılında geçirdiği açık kalp ameliyatı sonrasında aktif iş yaşamına veda etti. Uzun yıllar yaşadığı Amsterdam kentinde göçmen iççilerin hakları için, ırkçılık ve ayrımcılığa karşı birçok çalışmada yer aldı.