Nikaragua’nın Sandinist Devrimine hizmet eden, Latin Amerikan’ın en hayranlık duyulan şairi, devrimci rahip Ernesto Cardenal, 95 yaşında hayatını kaybetti

‘Devrimci rahip’ hayatını kaybetti

Roma Katolik Kilisesi’nin devrim karşıtı çağrısını reddederek, Nikaragua’nın Sandinist Devrimine hizmet eden, Latin Amerikan’ın en hayranlık duyulan şairi, devrimci rahip Ernesto Cardenal, 95 yaşında hayatını kaybetti. Cardenal’ın ölümünü asistanı Luz Marine Acosta, AP’ye yaptığı açıklama ile duyurdu.

Ernesto Cardenal Martinez, 1925 yılında 20 Ocak’ta Granada’da doğdu. Zengin bir Nikaragualı ailede doğan Cardenal Managua da ve Kolombiya Üniversitesinde edebiyat okudu. Walt Whitman, Emily Dickinson and Ezra Pound’dan etkilendi. Latin Amerika’nın ve Nikaragu’nın acı tarihini anlattığı kafiyesiz şiirleri ve düşünceleri samimi olan Cardenal, gençliğine duyduğu özlemi hatırlatan, ince ince işlenmiş şiirleriyle ünlendi. Marilyn Monreo’nun 1962’de yatağında nasıl ölü bulunduğunu anlatan ‘Prayer for Marilyn Monroe’ şiiri en ünlü şiirlerindendir. 80’lerde devrimden etkilenen Cardenal, DNA’nın sırlarına ve evrenin kökenine hayran olarak şiirlerini bilimle birleştirmeye başladı. Ölümüne kadar temasını geliştirdi.

1984’de Cardenal yaptığı bir röportajda, ‘Mesih beni Marx’a yönlendirdi. Papanın Marx’ı anladığını düşünmüyorum. Benim için mucize komünizmdir. Ben tanrıya inanan Marksistim ve bir devrimciyim’ demişti.